e-nyelv.hu

Rímes nyelvi játék

1550 Ft

Egy anyanyelvi pályázat legjobb munkái
Válogatás a 2019. évi anyanyelvi pályázat legjobb munkáiból

Szerkesztette: Balázs Géza – Minya Károly – Seres Lili Hanna

Anyanyelvápolók Szövetsége – Inter

Budapest, 2019

192 oldal

Kategória:

Leírás

Ezek a szövegek az irodalom és a folklór határán foglalnak helyet, alapvetően nem irodalmi alkotások. Az alkalmazott, gyakorlati költészetnek mindig volt szerepe és helye, és úgy látszik alkotója és befogadója is.
A legnagyobb írók és költők is írtak alkalmi költeményeket. A kötetben szereplő szövegek műfaja változatos, sőt egyes esetekben elmondható, hogy műfaji határátlépésekről, új műfaji törekvésekről is szó van. Néhány tipikus szöveg: kecskerím, mozaikrím, paródia (stílusparódia), limerick, különféle alliterációk, csúfolók, anagramma, sírfelirat. Sőt olyasmi is akad, mint: álikerszóvers, szösszike (a szösszenet).


Mivel a nyelvi rímek célja többnyire a játékosság, úgy gondoljuk, hogy ezek a szövegek esztétikai jelentőséggel is bírnak, hiszen a szórakozás-szórakoztatás, nevetés kultúrája fontos. Nevetni szabad, nevetni jó, a nevetés kellemes légkört teremt. Ezekkel a kis szövegekkel kívánjuk olvasóinknak: kapcsolódjanak ki, mosolyogjanak, nevessenek, közben talán magukra is ismernek – hiszen mindenkinek vannak hasonló versikéi. Az alkalmazott költészet nyelvi vagy stílusbravúrjai az ezekkel a lehetőségekkel élő emberek életkedvét jelzik, egyszersmind egy nyelv életerejét, rugalmasságát is mutatják.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rímes nyelvi játék” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra
korrektor verseny