e-nyelv.hu
Szécsényi Krisztina

Szécsényi Krisztina

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

melyeket

2017.09.25.

videófilm-készítés

2017.09.25.

rohingyák

2017.09.25.

Konstantin

2017.09.25.

ezen~ez

2017.09.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

prompt

tüsti

tüsténti

rögtönszerű


Az idő. 16. Semiotica Agriensis

2017. szept. 29 -- okt. 1.

Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Magyar Szemiotikai Társaság

Reformáció 500.

2017. okt. 5-6.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27. -- Bartók terem

Szent László és Nagyvárad – a Szent László-év jegyében

2017. okt. 6 -7.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának emlékülése a lovagkirály trónra lépésének trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából „a magyar Compostelában”, Váradon.

A péceli kiskastélyos világ

1500 Ft

Termékleírás

Öcsém! Bolondgombát ettél-e, vagy ezer sátán bújt beléd? vagy mind a kettő megtörtént rajtad? (…) micsoda munka ez? (…) Mondolat! Mondolat! Láncos lobogós bolondolat, igazi bolondolat! s én azért pénzt? a Mondolatért! (…) Ha már egyszer belebújt az írói rossz lélek, nem tudtál okosabban írni? (…)


(Levél Bohógyi Gedeonhoz, Pécel, julius 18-án 1814.)


Elfeledett nyelvészek, nyelvi hétköznapok. Elsőként az éppen 200 éve ezelőtti Felelet a Mondolatra röpirat kapcsán igyekszünk feltárni az akkori szereplők magatartását, megrajzolni arcképét. Kazinczy vezéralakja körül most leginkább Szemere Pál és Kölcsey Ferenc bukkan fel, szembenállva a veszprémi Somogyi (ahogy ők gúnyolják: Bohógyi) Gedeonnal és a debreceni nyelvészekkel, kitérve a két vitaíró (újabban sokat taglalt) kapcsolatára. A kép persze nagyon összetett. Levelekből, dátumokból, megjegyzésekből, helyszínekből és természetesen írói szövegekből, szótárakból igyekszünk rekonstruálni, kikövetkeztetni egy 200 évvel ezelőtti magyarországi kulturális esemény erőviszonyait, szereplőinek arcképét. Ezért mentünk el a helyszínre is, 2015. szeptember 25-én például a „hely szellemével” ismerkedtünk, Fráter Zoltán irodalomtörénész meghatározásával: a „péceli kiskastélyos világgal”. Pécelt akár „második Széphalomnak” is nevezhetnénk. Berecz Ágnes és Lángi József (2003) szép kiállítású könyve: az Aranyidők a péceli Ráday-kastélyban bemutatja egy középnemesi család „barokk” életmódját, a Ráday-kastély oldalfalain fennmaradt monokróm (szürke tónusú) faliképeket és azok metaforikáját. A kastélyt jelenleg a Műemlékek Állami Gondnoksága üzemelteti, rekonstrukciója folyamatos, látogatható.


(Balázs Géza)

További információk

Szerzők

Balázs Géza (szerk.)

Kiadó

IKU, Inter Nonprofit Kft., Magyar Szemiotikai Társaság

Oldalszám

154 old.

Kiadás helye

Budapest

Kiadás éve

2016

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A péceli kiskastélyos világ”értékelése elsőként

vissza a főoldalra