Érettségi lettünk…

2019. 05. 08. nincs hozzászólás

Bizonyára jól jártak, jól érettségiznek azok a diákok, akik középiskolai tanulmányaik során részt vesznek anyanyelvi szakkörben, versenyen, avagy csak olvassák az Édes Anyanyelvünket, böngészik honlapunkat.

Ugyanis a 2019. évi magyar érettségi szövegértési feladata az Édes Anyanyelvünk egyik korábbi írása: A József Attila-szótár terve volt Mártonfi Attila tollából. S ha még a lábjegyzetet is megnézték (szövegértés esetén ez kötelező), akkor kiderülhetett, hogy:

1 Utalás a Beke József szótárkészítővel készült interjúra. http://anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-iroiszotarak-es-nyelvi-erdekessegek-februari-szamban/

2 2017-ben jelent meg Beke József műve: Arany János verses műveinek szótára I-II-III. az Anyanyelvápolók szövetsége kiadásában.

Vagyis, kiderülhetett, hogy az Édes Anyanyelvünkben volt egy terjedelmes interjú Beke József tanár úrral, az írói szótárak nagymesterével, s hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége, no meg az Inter Nonprofit Kft. adta ki Arany-bicentenáriumára (szövegértés!) a háromkötetes Arany-szótárt. (Ha valaki utána akar nézni a szövegértésre példaként szolgáló írásra, itt találja meg: Mártonfi Attila: A József Attila szótár terve. http://anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-pdf/ea2012-XXXIV-3.pdf. A feladathoz igazított szöveg.) (Manyszi-infó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra