Az év korrektorai, 2019.

2019. 03. 24. 20 hozzászólás


Minya Károly ötlete alapján a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 2019-ben meghirdette az I. Kárpát-medencei korrektorversenyt. A versenyt 2019. március 23-án a Duna Palotában rendeztük meg. Több mint 80-an jelentkeznek, ebből határidőre 80 fő jelentkezését fogadtuk el, végül 72-en jelentek meg a versenyen.

A 72 versenyző a Kárpát-medencén innen és túlról érkeztek hozzánk: Budapestről, Dunakesziről, Dunaharasztiból, Érdről, Vecsésről, Gödöllőről, Sződről, Csobánkáról, Miskolcról, Pécsről, Kecskemétről, Szegedről, Debrecenből, Zalaegerszegről, Győrzámolyból, és nagy örömünkre Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Horgosról. A munkahelyek is igen színes képet mutatnak: MTA Nyelvtudományi Intézete, ELTE, ME, EKE, PTE, NKE, KGRE, Újvidéki Egyetem, MTVA, RTL, önkormányzatok, Országgyűlés Hivatala, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, Új Színház, hírlapok és magazinok szerkesztősége, valamint iskolák. A versenyzők szakmái is sokfélék voltak: korrektor, újságíró, szerkesztő, fordító, tudományos munkatárs, tanársegéd, tanár, lektor, kommunikációs, marketinges, művészeti vezető, informatikus, gyógyszerész, úszásoktató, egyetemi hallgató, szabadúszó, nyugdíjas.


 

A korrektorverseny szakmai hátterét és minőségi színvonalát a magyar helyesírás legjobb szakembereiből álló bírálóbizottság biztosította. *Keszler Borbála professor emerita, a 12. helyesírási szabályzat főszerkesztője, a zsűri elnöke; *Antalné Szabó Ágnes főigazgató egyetemi docens, az Anyanyelv-pedagógia című folyóirat főszerkesztője, a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyek főszervezője; *Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas újságíró, megbízott egyetemi oktató; *Minya Károly főiskolai tanár, több helyesírási tankönyv szerzője, a verseny ötletgazdája; valamint *Veszelszki Ágnes egyetemi docens, a digilektus és marketingkommunikáció kiemelkedő kutatója. A szervezőbizottság elnöke: *Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, a magyar nyelvstratégia megálmodója volt.


 

A verseny két részből állt: egy korrektúrafeladatból és egy helyesírási tesztből.

Hibák aránya táblázatban



A déli szendvicsezést követően Minya Károly, Veszelszki Ágnes, Kiss Róbert Richard előadása következett, majd Balázs Géza vezette a korrektorok fórumát. 16 órakor került sor az eredményhirdetésre.

 

Elért helyezés             Név
1.                                 Fábián György
2.                                 Helfrich Judit
3.                                 Póla Gergely
4.                                 Benedek-Székedy Sándor
4.                                 Cseri Mária
6.                                 Domokos Klaudia
6.                                 Horváth Éva Margit
8.                                 András Zselyke
9.                                 Nyilas Ágnes
9.                                 Szvorényné Mezei Klára

Az első helyezett Fábián György Balázs Géza professzorral



 

A verseny végén a szervezők írásban kérték a versenyzőktől tapasztalataik megosztását.


* A verseny szervezésére 10-es skálán 55 válaszoló 8,05-ös átlagot adott, míg a versenyre összesen: 8,4-et.


A kritikus, jó tanácsokat, ötleteket, valamint a dicséreteket köszönettel fogadták a szervezők.


* „Jómagam 29 évesen 3 éve foglalkozom korrektúrával egyéni vállalkozóként, és sajnos azt tapasztalom, hogy szakképesítés nélkül jelentős hátrányban vagyok. Amikor az év korrektorát keresik, akkor nem szabadna helyesírási versenyt kreálni. A javaslatom az volna, hogy legyen nagyobb terjedelmű a korrektúrafeladat, és ha szeretnének tesztet, akkor az a helyesírási szabályzat pontjainak értelmezéséről szóljon.”


* „Köszönet a verseny megrendezéséért is hadd fejezzem ki a köszönetemet önöknek: nagyon jó élmény volt, és csodás lehetőség, színvonalas megmérettetés, amelyen bármikor szívesen vennék részt máskor is.”


* „Keszler Borbála nevével egyetemista koromban már sokszor találkoztam, az ő neve inspirált a versenyben, és az érdekes, közvetlen és őszinte válaszait az előadások után magammal vittem.”


* „A gyerekeim tankönyveit sokszor lapozgattam, és Antalné Szabó Ágnes hozzáállása a könyvön keresztül is tetszett, öröm volt személyesen is látni őt.”


* „A corvinuszos docens, Veszelszki Ágnes előadása igazán érdekes volt, még azt is elfelejtettem, mennyire hiányzott az ebéd után kimaradt kávé. Irigylem a jó előadásmódja miatt.”


* „A zsűri tagjaiból csak Kiss Róbert Richard nevét ismertem, nagyon jó választás, mert kevés embernek van ilyen kiemelkedő médiamunkássága. Nem gondoltam, hogy ilyen jó a humora is”


* „Balázs Gézát a rádióból ismerem, több könyvét olvastam, példakép lehet nekünk. A workshop nagy élmény volt, rátapintott sok számunkra fontos kérdésre.”


* „Minya Károly tanárom volt a főiskolán, akkor is felnéztem a tudására, azóta csak még jobban. Az e-nyelven sokszor ad tanácsot nekem, lehetőleg mindig tőle vagy a nejétől kérdezek.”


* „Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettem a versenyen. Bár az eredmény először elkeserített, de csak a korrektúrafeladat eredményeit tekintve örülök, hogy az élmezőnyben végeztem, mert számomra az a relevánsabb információ, amely megerősít abban, hogy szakirányú végzettség nélkül is van keresnivalóm ezen a pályán. Remélem, egyszer majd valamilyen papíralapú „igazolást” is szerzek erről.”


A második korrektúraversenyre – az idei tapasztalatok felhasználásával – 2020 márciusában kerül sor.


A program fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.


További támogatók: Magyarság Háza, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék, Duna Hotel, Világszám, Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelvőr Alapítvány, ELTE Online, FrissMédia.


20 hozzászólás

#1 Szalay Katalin 2019.03.25.10:25:49

Jó lenne, ha – a felvételi tesztek mintájára – a versenyfeladatokat és a megoldásokat elérhetővé tennék az e-nyelv.hu oldalon.

#2 Demelza 2019.03.25.15:10:06

Esetleg egy számkódos, végső listát az eredményekkel meg lehetne osztani? Előre is köszönöm!

#3 Judit 2019.03.25.20:19:52

Igen, egy számkódos sorrend engem is érdekelne!

#4 xx 2019.03.25.20:20:23

Számkódos lista valóban jó lenne.

#5 Dóri 2019.03.26.11:02:00

Igen, megköszönnénk, ha a számkódos eredménylistát feltennék ide a honlapra!

#6 HC 2019.03.26.15:34:22

Csatlakoznék az előttem szólókhoz.

#7 Judit 2019.03.27.10:28:56

Szeretnék érdeklődni, hogy a rendezvényen készült fotókat hol lehet megtekinteni. Köszönöm.

#8 tuvalu 2019.03.27.11:37:26

eredetileg is arról volt szó, hogy elérhetővé teszik az oldalon a tesztet és a megoldókulcsot is, nem?
mikor kerül erre sor?

köszönöm!

#9 Manyszi 2019.03.27.16:48:35

Tisztelt Versenyzők! A legjobb szándékunk ellenére szerzői jogi szempontból a teszteket nem hozhatjuk nyilvánosságra (ez más helyesírási versenyeknél sem szokás). Azt azonban megígértük és tartjuk, hogy 1 éven keresztül őrizzük az összes tesztet, és az illetékeseknek (a versenyzőknek) biztosítjuk a betekintés lehetőségét. Az erre vonatkozó igényt irodánkban kell bejelenteni. A versenyen készült fotókat mi is sürgetjük, amint megkapjuk, itt a honlapon közzétesszük. Türelmüket kérve üdvözlettel: Manyszi

#10 tuvalu 2019.03.28.11:30:18

de akkor miért nem lehet e-mailben elküldeni a versenyzőknek a teszteket és a megoldásokat?!
Tehát akkor most előre egyeztetett időpontban be lehet menni önökhöz és megtekinteni a teszteket? Más lehetőség nincs, jól értem?

#11 Manyszi 2019.03.28.14:58:37

Megismételjük: Az erre vonatkozó igényt irodánkban kell bejelenteni.

#12 Névtelen 2019.03.29.01:37:58

Egy oszlopdiagramot (pl. 5 pont egy kategória) közzé lehetne tenni a pontszámok eloszlásáról? (Külön a szövegről, külön a feladatlapról és összesítve is.) Az átlag (felesleges tizedesekkel) és a szélsőértékek nem eléggé informatívak. Köszönjük!

#13 Veron 2019.03.29.16:50:12

Kedves Manyszi! Érdeklődni szeretnék, hogy a verseny végén oklevelet minden versenyző kapott? Vagy csak az első 10 helyezett? Mintha korábban arról írtak volna, hogy minden induló kap egy „részvételt igazoló” oklevelet – akár az elért helyezést is feltüntetve. De lehet, hogy rosszul emlékszem. Számomra fontos lenne, hogy kapjak egy ilyet, hogy a versenyen elindító cég, ahol dolgozom, lássa az eredményemet.

#14 Manyszi 2019.03.29.19:38:32

Kedves Veron! A verseny végén minden résztvevőnek kiállítottunk oklevelet, és a kijáratnál két egyetemi hallgatónál lehetett ezt átvenni. Ezt el is mondtuk az ünnepélyes eredményhirdetésen. Ennek ellenére többen nem vették át az oklevelet. Irodánk azonban ezeket eltette, és onnan lehet igényelni az oklevelet. Üdvözlettel: Manyszi

#15 Névtelen 2019.03.29.20:15:48

Kedves Manyszi!

Az egyéni tesztmegoldásoktól függetlenül a megoldókulcs azért majd felkerül az oldalra, ugye? Arra, gondolom, nem vonatkozik semmiféle szerzői jog, arról nem is beszélve, hogy a helyszínen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a honlapon elérhető lesz, sokan ezért nem is maradtunk ott kivárni a betekintéses sort.

#16 Veron 2019.03.29.20:16:50

Köszönöm a gyors választ! Vidéki vagyok, és sajnos a csúszás miatt nem tudtam megvárni az esemény végét. Szeretném igényelni ezt az oklevelet. Mit kell tennem? Köszönöm szépen!

#17 Manyszi 2019.03.30.09:14:53

Veronnak újra: Irodánk azonban ezeket eltette, és onnan lehet igényelni az oklevelet.
Névtelennek újra: A legjobb szándékunk ellenére szerzői jogi szempontból a teszteket nem hozhatjuk nyilvánosságra (ez más helyesírási versenyeknél sem szokás). Azt azonban megígértük és tartjuk, hogy 1 éven keresztül őrizzük az összes tesztet, és az illetékeseknek (a versenyzőknek) biztosítjuk a betekintés lehetőségét. Az erre vonatkozó igényt irodánkban kell bejelenteni.
Névtelennek kiegészítés: A teszt és a megoldókulcs együtt él.
Üdvözlettel: Manyszi

#18 kalandor 2019.04.01.13:10:02

Nagyon élveztem a versenyt, remek kezdeményezésnek tartom az eseményt. Az eredmények közzététele után csak az merült fel bennem, hogy az év korrektora címet egy jó teszttel úgy is meg lehet szerezni, hogy a korrektúra hibaszáma alapján ez nem feltétlenül lenne indokolt. Nem gondolom, hogy ki kellene hagyni a versenyből a tesztet, de a feladatok súlyozását (ha már korrektorversenyről van szó) talán érdemes átgondolni.

#19 HJ 2020.01.29.20:36:35

Ehhez az utolsó hozzászóláshoz muszáj megjegyeznem, hogy nagyon megtévesztő a korrektúra „hibaszáma” alapján levonni bármilyen következtetést. Nekem 7 hibapontot adtak a javítók, mert minden egyes esetben, amikor stilisztikailag belenyúltam a szövegbe (pl. megváltoztattam a szórendet, kiküszöböltem egy szóismétlést…), felszámoltak egyet-egyet, annak ellenére, hogy nem hibás, hanem jobb lett a javításaimtól a szöveg. Elvileg ez is a korrektor feladata, de hát, ugye, elhangzott a verseny előtt, hogy stílust nem kell korrigálni, ezért a pontozók „büntettek” is érte, így jártam. Egy szó, mint száz, nem született igazságtalan végeredmény, mert az nem abszolút nem életszerű helyzet, hogy a korrektorjelölt a tesztet ilyen-olyan okok miatt nem képes jól megoldani, ellenben a szöveget csodásan, figyelmesen, alaposan ki tudja javítani.

#20 HJ 2020.01.29.20:40:02

Bocsánat, egy „nem”-mel több maradt az előző kommentemben. 🙂

…mert az abszolút nem életszerű helyzet, hogy a korrektorjelölt a tesztet ilyen-olyan okok miatt nem képes jól megoldani, ellenben a szöveget csodásan, figyelmesen, alaposan ki tudja javítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra