Kiss Jenő Széchenyi-díjas

2019. 03. 16. 3 hozzászólás

A 2019. március 15-i nemzeti ünnepen Széchenyi-díjat kapott Kiss Jenő nyelvész, akadémikus, az ELTE professor emeritusa.

Éveken át vezette az ELTE nyelvtörténeti tanszékét, igazgatta kellő türelemmel és bölcsességgel a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetet, ellátott és ma is ellát számos tudományos és közéleti funkciót. Többek között a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke. Munkássága a nyelvjáráskutatástól indult, a szűkebb szülőföld, Mihályi, Rábaköz világától, ahová mindig szívesen vitte hallgatóit. Ezek az utak sok egyetemi hallgató számára jelentettek életre szóló élményt és elköteleződést. A nyelvjáráskutatástól a szociolingvisztikán át a nyelvpolitikáig, nyelvstratégiáig számos kérdéssel foglalkozott. Alapvető szakkönyvek szerzője, szerkesztője. Logikus okfejtéseit, retorikusan, választékos nyelvezettel felépített előadásait nemcsak az egyetemisták, hanem a szélesebb nagyközönség is megismerhette a magyar nyelv hetein és más alkalmakkor vállalt szereplésein. Többször szerepelt a rádió Tetten ért szavak című műsorában is. Tanítványai szerte az országban szeretettel gondolnak rá, és szívből köszöntik magas állami kitüntetése alkalmából.




Kiss Jenő


(Szöveg és kép: Manyszi, a kép 2016-ban egy egyetemi rendezvényen készült)

3 hozzászólás

#1 Dr. H. Tóth István CSc 2019.03.17.01:28:07

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Kiss Jenő nyelvészt, akadémikust, az ELTE professor emeritusát abból az alkalomból, hogy 2019. március 15-én, dicsőséges nemzeti ünnepünkön Széchenyi-díjat kapott.

Adjon Isten jó egészséget, szellemi ragyogást Professzor Úrnak!

Hálás vagyok mindazért a tudományos útravalóért, amit kaptam Professzor Úrtól.

Nagyrabecsüléssel: H. Tóth István CSc, egyetemi docens

#2 Király Gyula 2019.03.17.20:06:11

A bölcskar talán legkedvesebb, legjószívűbb tanára. Nagyon örülök, hogy megkapta ezt a magas kitüntetést

#3 Laja 2019.03.17.22:31:23

olyan jó,hogy sokan együtt örülünk!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra