Felhívás a 19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyre

2018. 07. 07. nincs hozzászólás

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság meghirdeti a 19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt a pedagógusképző intézmények, a bölcsészettudományi karok nappali tagozatos hallgatói, a joghallgatók, a teológushallgatók számára.

Céljaink: a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepekre való felkészítés; a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése; hagyományápolás.

A verseny időpontja: 2018. november 9. és 10.

A verseny helyszíne: ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40., 200-as terem)

A verseny két fordulóból áll:

Első rész (november 9-én délután): Előre elkészített beszéd (maximum 6 perc), amelyet papír nélkül kell elmondani.

A beszéd témája:

„csak az nem fél kit a remény

már végképp magára hagyott”?

(Kányádi Sándor)

 

Kérjük a versenyzőket, hogy határozzák meg a beszéd fajtáját (bemutató, tanácsadó, törvényszéki) és szituációját. Érvelhetnek pró vagy kontra.

Az előre elkészített beszédet kérjük, hogy e-mailben küldjék el a szonokverseny15@gmail.com címre, mert a beszédeket publikáljuk.

Második rész (november 10-én délelőtt): Rögtönzött beszéd (maximum 3 perc), melynek témáját a helyszínen közöljük.

A versenyhez – a hagyományoknak megfelelően – retorikai konferencia kapcsolódik, amelynek témája:   Retorika és oktatás a XXI. században

 

Jelentkezni lehet az intézményeknek kiküldött tájékoztatóban található jelentkezési lapon ímélben, illetve levélben a következő címen: ELTE TÓK, 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40. Pölcz Ádám tanársegéd (Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék)

 

A jelentkezési határidő: 2018. október 15.

További információ a verseny szervezőjétől, Pölcz Ádámtól, az ELTE TÓK tanársegédétől kérhető a szonokverseny15@gmail.com címen, illetve 2018. szeptember 15-étől hétfői és szerdai napokon a +36-1/487-8182-es, vagy a +36-1/487-8121-es telefonszámon.

A jelentkezési lap letölthető innen.

A versenyszabályzat megtekinthető itt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra