Tízéves A Magyar Nyelv Múzeuma

2018. 04. 15. 3 hozzászólás

Nyelvész ötlete volt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye megvalósította, magunk is ott bábáskodtunk az alapításánál, s azóta sok rendezvényt, anyanyelvi juniálist, nyelvésztábort, ifjúsági tábort, konferenciákat vittünk Széphalomba.

2018. április 23-án lesz tízéves a múzeum. 14.00 órakor kezdődik az ünnepség. Visszaemlékezés a nyelvmúzeum tervezésére és létrehozására, valamint az elmúlt tíz esztendő eseményeire. Három előadás szól majd a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről, majd egy balladaesttel (Arany János és Kodály Zoltán műveiből) ünnepelnek.


A nap részletes programja:


14.00 Koszorúzás Kazinczy Ferenc sírjánál


Köszöntők: PRŐHLE GERGELY, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, SZAMOSVÖLGYI PÉTER, Sátoraljaújhely polgármestere, FEHÉR JÓZSEF, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke


A magyar nyelv jelene és jövője – jubileumi konferencia: KISS JENŐ: Gondolatok a magyar nyelvről, PÉNTEK JÁNOS: A hűség próbája: megmaradás a nyelvben, KOVÁTS DÁNIEL: Széphalom: a szellemi otthon


17.00 Ünnepi előadás IN MEMORIAM ARANY JÁNOS ÉS KODÁLY ZOLTÁN – balladaest a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában, a Magyar Kodály Társaság rendezésében.


Az ünnepség házigazdája NYIRI PÉTER, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója


(Manyszi-infó, kép: BG)


 

3 hozzászólás

#1 BT 2018.04.18.09:13:06

Én már akkor is jártam Széphalmon, amikor még csak egy kis emlékcsarnok volt, de már akkor megfogott a hely szellemi, itt valóban Kazinczy szelleme él.

#2 Kolos 2018.04.18.09:13:58

Nyelvész ötlete volt… írjátok már le Pásztor Emil tanár úr nevét! Megérdemli!

#3 Balogh Mária 2018.04.25.07:14:56

Tanárként már többször vittem diákokat Széphalomra. Mindannyiszor nagy szakértelemmel fogadtak bennünket, kérés nélkül is kaptunk idegenvezetést, legalább egy fél napot el lehet tölteni a múzeumba. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra