Anyanyelvi meditációs liget

2018. 04. 13. 2 hozzászólás

Megnyílt az 52. magyar nyelv hete Tihanyban és Szombathelyen. Az 52. magyar nyelv hetén 53 programot szerveznek országszerte.

Vajon egy új magyar nyelvi emlékhely születik Tihanyban, a kultúrák találkozásának színhelyén? Egy anyanyelvi meditációs ligetet álmodott meg Korzenszky Richárd atya (prior emeritus) az 52. magyar nyelv hete országos megnyitóján. Hiszen Tihanyban bukkantak fel az első leírt magyar szavak, hiszen ide a világ minden tájáról jönnek, s mindenkinek van anyanyelve… Cselekedni kell, hogy anyanyelvünk szavai ne kóboroljanak szét, és ne okozzunk magunknak nyelvi-irodalmi Trianont. Ez a gondolat több előadásban is felbukkant. Tóth Attila, a Manysi igazgatója szerint az értéksemlegesség a tudományban érthető, ám a gyakorlat szintjén tarthatatlan, ezért szükség van nyelvművelésre. Az 52. magyar nyelv hetén B. Kovács István, Jánosi Zoltán és Balázs Géza a 40 éve elhunyt Nagy Lászlóra is emlékezett.





Az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, valamint az Inter Nonprofit Kft. szervezésében, a TIT-tel való együttműködésben idén 10 megyében 53 előadás és más program kapcsolódik a magyar nyelv hetéhez. Április 13-án, a tihanyi országos megnyitó Vas megye már meg is előzte. Balázs Géza Anyanyelvünk magyarságáról beszélt. Ezután a Manyszi két fiatal munkatársa, Blankó Miklós és Mayer Péter tartott előadást a magyar nyelvművelés (eddig feltáratlan) latin nyelvű előzményeiről, illetve a leggyakoribb helyesírási hibákról. Ezt az ELTE Savaria Egyetemi Központ slam poetry-csoportjának bemutatója követte.


Események pontról pontra:


Tihanyi apátság, 2018. április 13. 15.00 óra


Díszvendég: Nagy András grafikusművész.


A Tihanyi Bencés Iskola Kórusa, vezényelt: Radó Krisztina


Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke: Köszöntő


Korzenszky Richárd OSB, prior emeritus: Álom egy meditációs ligetről


Jánosi Zoltán irodalomtörténész: Nemzet és mindenség – Nagy László költői arcképéről


Kovács István költő, történész, az MMA rendes tagja: A személyiség varázsa


Tóth Attila költő, a MANYSI igazgatója: Az magyar nyelvvel való foglalatoskodás felette szükséges voltáról


Balázs Géza egyetemi tanár (ELTE): Nagy László szállóigéi


Dokumentumok egy költőről és a máról. A Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak műsora: Havas Flávió, Jakabfi Blanka, Konyári Lujza, Kőszeghy Boróka, Milosákovics Hanna, Szilágyi Ákos, Varga Panna. Zongorán közreműködött: Károly Zsófia. Szerkesztő-rendező: Szendrődyné Botka Krisztina






A magyar nyelv hetének részletes programja letölthető innen.

További képeinket megtekintheti itt.

(Manyszi-infó; képek: BG)

2 hozzászólás

#1 Cs. László 2018.04.18.09:14:59

Miért nem magyarul mondjuk: meditációs…? Nincs rá magyar szó? Annyira gazdag a nyelvünk. CSL

#2 szepi 2018.04.25.07:13:21

Jó lenne bővebben olvasni erről a tervről… ÍGy nem világos, hogy ez valójában mit is jelent. A

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra