Változások a Manysziban

2018. 04. 03. 5 hozzászólás

2018. április 1-jétől a Manyszi irodavezetője Blankó Miklós. A korábbi irodavezető, Pölcz Ádám (2010–2017) az időközben megalakult Interkulturális Kutatások Kft. (IKU) irodavezetője, valamint pályázati és pénzügyi vezetője lett.

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport (alapítási éve: 2000) és a Manyszi (alapítási éve: 2006) munkáját az Inter Nonprofit Kft. mellett továbbiakban az IKU Kft. is segíti.


A Manyszi ingyenes nyelvi tanácsadása 2006 januárjában indult. Közeledünk a 21.000. szerkesztett, nyilvánosan is megjelenő válaszunkhoz. Az utóbbi évek fejlesztései lehetővé teszik, hogy a tanácsadásba érkező kérdésekre rövid időn belül válaszoljunk. Szabályzatunk a 24 órás válaszadási időt tartalmazza, de az esetek 90%-ában egy-két órán belül megérkezik a válaszunk. A honlapon kereshető csaknem 21 ezer válasz pedig önmagában is nagy segítséget nyújthat (nem feltétlenül kell levelet írni és a tanácsadó válaszára várni).


A Manyszi 2018-ben is ott lesz minden jelentős nyelvi-kulturális eseményen: az 52. magyar nyelv hete rendezvényein, a nyelvésztáborban, a magyar nyelv napján. Szoros az együttműködésünk az Anyanyelvápolók Szövetségével és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával, ezek további társszervezeteivel. A 2018. évi, 5. nyelvésztáborban vendégünk lesz az MTA Nyelvtudományi Intézetének és a Magyar Nyelvstratégiai Intézetnek a vezetője. 2018-ban kiemelt nyelvstratégiai téma lesz az Eötvös-féle népoktatási törvény, valamint Mátyás király, Tompa Mihály és Nagy László emléke. 2018-ban folytatódik az IKU-monográfiák, IKU-tár könyvsorozatunk. A szómagyarító.hu oldalunkon pedig hamarosan elérjük az 5000. szómagyarítást.


Az e-nyelv.hu honlapon igyekszünk megjeleníteni minél több nyelvi-kulturális, nyelvészeti eseményt. az E-Nyelv Magazin tematikus számai folyamatosan jelennek meg. Tíz rovatunk havonta ütemesen frissül: Pusztay János (1-jén), Halmai Tamás (3-án és 13-án), Magyari Sára (5-én), Blankó Miklós és Mayer Péter (7-én), Balázs Géza (10-én), Pomozi Péter (15-én), Kövesdy Zsuzsa (20-án), Fráter Zoltán (23-án), Minya Károly (25-én), Ilosvay Selymes Pál (27-én).


Két bejegyzett nyelvészeti igazságügyi szakértőnk magánszemélyek, vállalatok, intézmények, bíróságok, nyomozóhatóságok rendelkezésére áll; egyszerűbb ügyekben rendszerint rövid határidőre is – ezzel segíteni kívánjuk a gyorsabb és gördülékenyebb igazságszolgáltatást.


2017-ben nem írtunk ki gyakornoki pályázatot, mert az elmúlt évek pályázati olyan sikeresek voltak, hogy a Manyszi jelenleg minden feladatot el tud látni. A kutatócsoport és a Manyszi továbbra is nyitott mind személyes, mind intézményi kapcsolatokra.


Ezúton köszönjük meg mindenkinek a figyelmét, támogatását. (Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda).

5 hozzászólás

#1 Makra Júlia 2018.04.03.15:30:40

Leginkább mi, olvasók és tanácsot kérők tartozunk köszönettel a sok segítségért, az elgondolkodtató írásokért és mindent egybevéve: az önök elkötelezett munkájáért.
Hálásan köszönöm tehát az útmutatást, a gondolatébresztést és mindazt, amit a magyar nyelv érdekében és védelmében tesznek:
Makra Júlia

#2 Vilma B. 2018.04.04.20:30:56

Szeretjük a Manyszit, ez nem kérdés. Pölcz Ádám mindig készségesen segített, nagyon fog hiányozni. Remélhetőleg nem tűnik el egészen és máskor is lesz gondja ránk. Vilma

#3 Enci 2018.04.04.20:36:18

Pölcz Ádám valóban rendkívül segítőkész és szorgalmas volt, én is remélem, hogy marad a Manyszi környezetében! Sok sikert kívánok neki a jövőjére nézve is, egy ilyen tehetséges fiatalemberért nem kell aggódni.

#4 Márton Ernő 2018.04.05.18:42:23

Nem voltak illúzióim ebben a csapatban, bevallom, de most örömmel látom a tettrekészséget, a segítőkészséget, a sok okosságot. Nyilván most sem értek veletek mindenben egyet, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám elfogadni és értékelni a munkátokat. Ügyesek és szorgalmasak vagytok, csak így tovább!

#5 Dr. Müller Ferencné 2018.04.08.12:48:03

Amit a Manyszi csinál, az nagyon fontos. Évek óta használatom a helyesírási tanácsadást, nagyon jó, személyes válaszokat kapok, s ha újra kérdezek, akkor is türelmesen válaszolnak. Sok ilyen szolgáltatás kellene! Dr. Müller Ferencné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra