Új nézőpontok a magyar nyelv leírásában 7. A nyelv hálózatos leírása – konferenciafelhívás

2018. 03. 18. 2 hozzászólás

A konferencia szervezői: ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, Mai Magyar Nyelvi Tanszék, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Szemiotikai Társaság

Időpont: 2018. november 22—23. (csütörtök–péntek)


Hely: ELTE Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A


Szervezőbizottsága: Tolcsvai Nagy Gábor (elnök), Balázs Géza, Imrényi András, Kugler Nóra, Simon Gábor (titkár)


A konferencia honlapja: http://linguistics.elte.hu/


Az Új nézőpontok a magyar nyelv leírásában az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének konferenciasorozata. A hetedik, 2018-ban rendezett tanácskozáson a nyelv hálózatos leírása áll a középpontban.


A strukturalizmus fellépése óta látszólag közhely a nyelvtudományban, hogy a nyelv jelek rendszere, hálózata. E tézis közhely mivolta azért látszólagos, mert a nyelvet tanult forma-jelentés párok (elemi és összetett jelek) hálózataként felfogó megközelítés csak az egyike a számos létező grammatikaelméleti irányzatnak. Ugyanakkor a hálózatos leírás igénye számos területen megmutatkozik, például a mentális lexikon kutatásában, a Bybee-féle fonológiában és morfológiában, a szemantikában és a mondattanban. A nyelvi hálózatok elemzésére megtermékenyítőleg hatott továbbá a hálózatkutatás interdiszciplináris kutatási programja is, amely társadalmi, kulturális, nyelvi és természettudományi jelenségeken vizsgálja a hálózatok szerkezetének és működésének sajátosságait, tárgytudományokon átívelő párhuzamosságait. (Ehhez vö. a 2010 óta szervezett Hálózatkutatás konferenciasorozat köteteit is.)


A konferenciára olyan előadók jelentkezését várjuk, akik gyakorlati és/vagy elméleti megfontolásból a maguk kutatási területén (pl. nyelvpedagógia, lexikográfia, korpusznyelvészet, szaknyelv, névtan; neurolingvisztika, pszicholingvisztika, szociolingvisztika, nyelvtörténet; grammatikaelmélet, szemiotika, kommunikációtudomány, filozófia) a nyelv hálózatos megközelítését érvényesítik, lehetőleg oly módon, hogy az a nyelvi hálózatokra vonatkozóan általános tanulságokkal is szolgál, akár a nyelvi szerkezetek rendszerét, akár a nyelvet használó közösség szerveződését tekintve


A konferenciára külföldi és hazai kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését is várjuk. Egy-egy előadás időtartama előreláthatólag 20 perc, amelyet megbeszélés követ. A konferencia lektorált anyagát – a korábbi konferenciákhoz hasonlóan – 2019-ben megjelentetjük.



A konferencia menete:


Jelentkezés: 2018. június 15-ig: névvel, címmel, és kulcsszókat tartalmazó absztrakttal (max. 1000 leütés).


Az előadások elbírálása és a jelentkezők értesítése: 2018. július 15-ig.


A program összeállítása és az előadók értesítése: 2018. szeptember 30-ig.


A végleges program közzététele: 2018. október 15. (ezután a programon nem változtatunk).


Kéziratok leadása: 2018. december 31-ig.


A kéziratok lektorálásáról való értesítés: 2019. március 31-ig


A konferenciára való jelentkezés és elfogadott előadás bemutatása ingyenes. A lektorálás során elfogadott kéziratok publikációs díja: 3000 Ft.


Kapcsolat/jelentkezés/absztrakt/kézirat stb.: ujnezopontok@gmail.com.



Budapest, 2018. február 15.


 

A szervezőbizottság

2 hozzászólás

#1 B. Pál 2018.03.24.08:15:17

És mikor várható a két évvel ezelőtti konferencia kötetének megjelenése?

#2 bondor 2018.03.25.15:30:22

A mondat nyiilvánvalóan hálózat. Egy mondattani elemzés felfogható hálózatkutatásinak, avagy speciális megközelítés kell..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra