Anyanyelvek napja

2018. 02. 21. 4 hozzászólás

Miért lehet időszerű az anyanyelvek napja, amelyet 1999-ben az Unesco a kulturális és nyelvi sokszínűség visszaszorulása miatt hirdetett meg?

 Talán attól, hogy egy „árnyékba szorult”, a szakma és a nagyközönség érdeklődésére kevéssé számot tartó költőt, Tompa Mihályt, Gömör nagy fiát helyezte a középpontba – születésének tavaly volt 200., halálának idén van 150. évfordulója. Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 2018. február 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költőtriász – Petőfi és Arany után – harmadik tagjára, a „nemzetgyógyító” lelkész-költőre, Tompa Mihályra emlékezett. Gaál Eszter és Gaál Julianna Bartók Béla hegedűduóiból adott elő részleteket. A szlovákiai Buzitán élő tízéves Hornyák Marek – ékes palóc nyelvjárásban – szavalta el Tompa Mihály A költő című versét. B. Kovács István „gömörológus” néprajzkutató, a Gömörország című folyóirat alapító főszerkesztője tudatosan ugyancsak palócos nyelvjárásban tartotta meg Tompa Mihály a szülőföld emlékezetében című előadását. Fráter Zoltán Tompa szóképeit és stílusát az impresszionizmus kezdetéhez sorolta. Szűts Novák Rita Arany és Tompa levelezéséről beszélt. Kováts Dániel Tompa Mihály hazaképét vázolta fel. Balázs Géza Tompa szállóigéiről, melyek közül egy a „hazahívó versek” slágerévé vált: „Szívet cseréljen, aki hazát cserél”. Végezetül Pölcz Ádám zongorán mutatott be zsoltárfeldolgozásokat. Az anyanyelvek napja, egyúttal Tompa Mihály-emléknap két legfontosabb tanulsága: Kiss Jenő előadásában az anyanyelvek funkciói kapcsán megemlítette, hogy „az anyanyelv a boldogság nyelve”, valamint az, hogy hallatlan költői-nyelvi értékek szorulnak vissza a köztudatban – ezért kell ilyen vonzó, olvasása, újraolvasásra indító programokat szervezni.




További képek elérhetőek a képtárban


(Szöveg: BG, kép: BM)

4 hozzászólás

#1 Béli Istvánné 2018.02.24.22:36:24

Az Anyanyelvápolók bizonyságát adják annak, hogy nem pusztán nyelvféltésről és nyelvápolásról kell beszélni, hanem a nyelvápolást úgy is végezhető, hogy kevéssé ismert, elfeledett, de értékes írókat-költőket idéznek meg, mint most az irodalmárok által kissé elfeledett Tompa Mihályt, aki pedig kora egyik legnépszerűbb költője volt. Nagyon helyes, hogy így teszik, s jó látni, hogy sok fiatal egyetemista is eljött erre a szép ünnepi alkalomra.

#2 Ágnes 2018.02.25.16:40:22

Tompa Mihály rehabilitálni kellene, és ehhez szép első lépés az Anyanyelvápolók programja. Szeretném felhívni a figyelmet a Nincs talán még elfeledve a dal című emléknap-progamra, amelyet 2017-ben szervezett Tóth Mária az OSZK és más szervezetek segítségével. A program idén is folytatódik, kövessétek, számos városba elviszik Tompa Mihály hírét és szép verseit.

#3 SZCS 2018.02.26.11:21:19

Tompát nagyon szeretem, édesapám tanította meg nekem A gólyához c. költeményét…

#4 bélakirály 2018.03.01.08:07:35

Tudjanak róla, hogy az anyanyelvek napjáról a határon túl is megemlékeztek, a Bihari Napló múlt héten számolt be arról, hogy a romániai Bihar megyei középiskolákban is voltak rendezvények.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra