Közéleti kifejezések (15.): Ingyenebéd

2018. 02. 05. 2 hozzászólás

Az ingyenebéd mint közéleti kifejezés nem található meg a szótárakban.

Az ingyenebéd alapjelentése: valakinek (rászorulónak) valamilyen (valószínűleg emberbaráti) célból adott térítésmentes ebéd. Az ingyenebéd fogalmába azonban később,  napjainkban beleértik az állam vagy a közösség által nyújtott egyéb ingyenes támogatásokat, tehát nem pusztán az ételt, italt. Ezért is írjuk egybe: nem ingyen adott ebéd, hanem ingyenebéd. „Meg kellene tanulnunk, hogy nincsen ingyenebéd” mondta egyszer egy közgazdász. És ezzel arra utalt, hogy az ingyenes szolgáltatásokat, támogatásokat valakinek, valamikor, valahol meg kell fizetnie. Az ingyenebédnek ez a jelentése azonban nem érte el a szótárkészítők ingerküszöbét.


Az interneten azért megtaláltuk: „Egy anekdota szerint Churchill egykori brit miniszterelnök egyszer megkérte szakértőit, hogy foglalják össze neki a közgazdaságtan lényegét. A tanácsadók egy testes könyvet hoztak, de a miniszterelnök ezt túl soknak találta, és egy rövidebb, egyszerűbb megoldást kért. A szakértők ezt követően egy vékonyabb könyvvel tértek vissza, de Churchill ezt is terjedelmesnek ítélte. Végül a tanácsadók egy papírlappal tértek vissza, melyen egyetlen mondat állt: Nincs ingyenebéd!  – azaz a „semmi” befektetésével hosszabb távon valami nyereséget, hozamot nem lehet elérni. Ezt az egyszerűnek, már-már közhelyesnek tűnő állítást nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen sokan „keresik a csodát”, azaz olyan lehetőség után vágyakoznak, melybe nem kell befektetni, sem pénzt sem munkát, amin nem lehet veszíteni, egyúttal hatalmas bevételt biztosít, ráadásul még hosszú távú elkötelezettséget sem igényel, hanem bármikor felfüggeszthető vagy abbahagyható. Sajnos, ilyen kereseti lehetőség nincs.”


Érdemes megjegyezni.


(Vízkeleti Szilveszter)

2 hozzászólás

#1 MM 2022.07.30.11:45:52

Én a forrást is megtaláltam, amit illett volna feltüntetni:
https://franklincovey.hu/nincs-ingyenebed/

#2 Bánki Péter 2022.08.08.19:26:33

Nem elég, hogy Gál Noémi eltakarja az időjárásjelentést, valamelyik okos rendező még a hirdetésekkel is nehezíti azt? Legyen sötét az egész!
Nem elég baj van egyébként is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra