Bubi, plázaterepjáró, egoszörf, hímes templom

2018. 01. 02. 3 hozzászólás

2017 szavai

Az év szava: bubi, bubizik. (Pomozi Péter ismertetése) A bubizik, bubizás a MOL-bubi közbringarendszer nevének második eleméből, a bubi-ból született ige. A bubi mozaikszóban a Budapest és bicikli rejlik. A három éve létrejött, környezetbarát és közösségteremtő kölcsönzőrendszer mára lefedi a főváros belső területeit. Neve is közismertté, sőt népszerűvé vált, mert találó, magyar, könnyen megjegyezhető. A szolgáltatással együtt hódító útjára indult a bubizik ige is, mely érezhetően polgárjogot nyert. Választásunk a sikeres neologizmus elismerésén túl a magyar -z igeképző előtti tisztelgés is, e képző kivételes termékenysége a magyar nyelv egyik különleges vonása. E képző segítségével tetszőleges szófajból képezhető ige, l. pl. aházik, feketézik, padozik vagy épp, mint az év szava is mutatja: bubizik.


Szavazatot kapott még: vizes vébé, önvezető autó



Az év antiszava: plázaterepjáró. (Balogh F. András indoklása) Plázába járni hasznos dolog, mert a bő árukínálatban viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet megtalálni a kigondolt-elképzelt-megálmodott tárgyat. Ráadásul a feltételek is úgy vannak kialakítva, hogy sem a nap forrósága, sem a hideg szél ereje, sem eső és csúszós hó nem zavarja a bámészkodást és a vásárlást, ami egyre inkább öncéllá kezd válni: csupán a vásárlás kedvéért járunk oda – esetleg elhanyagolva ezzel otthonunkat, munkánkat, barátainkat és családunkat. A csillogás foglyai ezt az időrabló tevékenységet ráadásul olyan gépkocsikkal űzik, a plázaterepjáróval, amely életében igazi terepet, erdőt-mezőt, hegyet-dombot még nem látott, a kirándulófelszerelés sem fér el benne, ám tömzsi formája, magasított alváza, tuningolt orra-háta arra teszi alkalmassá, hogy hivalkodó módon uralja a plázák parkolóját. A plázaterepjáró tulajdonképp a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója, egy életérzést visz a hátán, de csupán a mélygarázsig.


Szavazatot kapott még: migránssimogató, kék bálna



Az év ifjúsági szava: egoszörf. (Minya Károly magyarázata) Az egoszörf az énkeresés sajátos módja. Nem filozófiai értelemben történik, hanem a digitális térben. Beütjük a nevünket az internetes keresőbe, esetleg idézőjelbe is tesszük, azaz rákeresünk a nevünkre, és máris olvashatjuk, milyen felületen vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Tekinthető önimádó, narcisztikus cselekedetnek, de lehet praktikus és naprakész információ keresése is a hálózaton.


Szavazatot kapott még: Balatonátcsúszás, túltol (eltúloz)



Az év költői szava: hímes templom. (Pomozi Péter méltatása) Az év költői szava, a hímes templom egy sikeres szófelújítás, Zentai Tünde néprajzkutató érdeme. Mint az Ethnographia című szakfolyóirat idei első számában írta „A színpompás, kazettás mennyezetű templomokat a régi iratokban cifra, tarka, megtarkázott, festett, hímes attribútumokkal illették.” Aki járt valaha az ormánsági, felső-tiszavidéki, kalotaszegi vagy más kárpát-medencei díszes, kazettás mennyezetű templomokban, az bizonyosan nem feledi a kazetták megkapó vizuális költészetét, akár virtuózabb, akár bájosan naiv festői megoldásokat látunk. Épp ez utóbbi, a népi díszítőmesterségekkel és szépérzékkel szervesen érintkező ornamentika az, amelyre költői tökéllyel illik a hímes templom szó, mivel vizuális élményünket költői szépséggel és igazsággal sűríti egy kiváló terminusba.


Szavazatot kapott még: örömmévalóság (Halmai Tamás)



Kiválasztás és szavazás: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (www.e-nyelv.hu).


A 2010–2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kötetben.


Az év szavainak bemutatása: Kossuth rádió, Édes anyanyelvünk, 2018. január 2. 19.25


(Manyszi-infó)

3 hozzászólás

#1 béla 2018.01.05.21:07:58

A jutinasi hol marad?

#2 Komlós Attila 2018.01.06.17:51:48

A jutinasi a jutifalatból jön. Marketing.

#3 E 2018.01.07.12:04:40

katonaság: jutiszabi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra