23. Mosolygó szentek Lónyán

2017. 12. 04. 3 hozzászólás

Tiszakönyök túloldalán, az ukrán határ mellett fekszik Lónya, ahová korábban pontonhídon, most komppal lehet eljutni, ha lehet; illetve nagy kerülővel hídon-közúton.

A falu főutcáján húzódik meg a 13. századi templom fa harangtornyával. Benne pedig előkerült falfreskók: mosolygó szentekkel. Hogy megőrződtek, az talán a reformációnak tulajdonítható: mert akkor lefestették a freskókat, s azok csak a 2001. évi tiszai árvíz utáni renoválás során bukkantak elő – az egész Kárpát-medencében mostanában bújnak elő a középkori falfreskók.














A templom parasztbarokk famennyezete, a hatszögletű, többszintes szószékkorona is figyelmet érdemel. Asztalos Sándor Ferenc készítette, mint a tákosi templombelső famunkáit. És itt is, akárcsak Csarodán, szelíden mosolygó szentek néznek ránk a falakról. Megszoktuk a szentek komor, gonddal terhelt, sőt szenvedő ábrázatát, s most nem értjük, hogyan lehet, hogy a szentek mosolyogni is tudtak.  A „mosolygó” szentek között található az ország egyik legkorábbi „köpenyes” Mária ábrázolása, melynek motívuma a 13. században bukkant fel a nyugat-európai képzőművészeti alkotásokon. Ugyancsak 13. századi ábrázolás: az ókeresztény Szent Julianna freskója. A 15. századi gótikus szentély freskóit Miklós mester festette: szentek, apostolok és ószövetségi próféták mellett megtalálható Szent Zsigmond egyetlen magyarországi ábrázolása.


Megváltozik a „sötét múltról”, „középkorról” gondolt képünk, ha megnézzük a lónyai templom freskóit.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek és szöveg: BG

3 hozzászólás

#1 Király Pál 2017.12.04.21:03:28

Jártam arra, csodálatos!

#2 M. J. 2017.12.09.09:17:11

Ide kívánkozik, ízelítőül sok-sok képpel:
http://turista-szalami.blog.hu/2017/12/08/fakazettas_templomok_gyetvan_utazas
Különösen izgalmasak a királykazettákon olvasható szövegek ligatúrái (pl. utolsó előtti kép).

#3 Jánó Mihály 2017.12.09.20:48:28

Kedves és szép szöveg! A templom falképeinek két nagyon jó leírását ajánlom fellapozni: Jékely Zsombor- Lángi József: Falfestészeti emlékek a középkori Magyarország északkeleti megyéiből. 2009., és a Köpenyes Mária leírását Gombosi Beatrix tollából, amelyből idézek egy kis részletet: ” A lónyai Köpönyeges Mária freskó lineáris stílusa alapján a csarodai és laskodi falképekkel rokon, készítési ideje a 13. század végére tehető, így minden bizonnyal az első magyarországi és egyben a korai itáliai Madonna della Misericordia ábrázolások között tarthatjuk számon.” Mellékelek két reprót az előbbi kötetből, az egyik a Köpenyes Mária, a másik Szent Zsigmond kép töredéke. Van még Szent Zsigmond freskó, az erdélyi Bádok templomában is, azt is ide csatolom. Jánó Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra