Közéleti kifejezések (4): Populista

2017. 08. 17. 2 hozzászólás

Közéletünk egyik – negatív előjellel – leggyakrabban használt jelzője: populista.

A szó a latin populus (nép) szóból ered. Az angol populism eredetileg néppártiságot, a nép érdekeinek képviseletét jelentette, később pejoratív jelentést kapott: nacionalista jelszavakat hangoztató, rendszerint demagóg politikai irányzat – a populista pedig ennek a követője.


A populizmus képviselője a populista. Értéksemlegesen a populista ezt is jelenthetné: „annak az irányzatnak a híve, mely a politikai elittel szemben az átlagember érdekeit tartja szem előtt”.


A populista a mai magyar politikai szlengben egyértelműen negatív kicsengésű szó, rokon a demagóggal, jelentése pedig nagyjából a következő: olcsó népszerűségre törekvő, felszínes jelszavakat hangoztató (személy, esetleg párt).


A populista jelentése annyira széles, hogy egy konferencián azt állapították meg: „A populizmus olyan, mint egy általános kritikai szósz: mindenre ráönthető – tudtuk meg csütörtökön egy budapesti konferencián. Kiderült az is, hogy a Fidesz, az LMP és a Jobbik is populista valamilyen definíció alapján, ahogy az is, hogy mi lehet az eszköz a populizmus ellen.” (mno.hu)


 

(Szöveg: Manyszi)


 

2 hozzászólás

#1 Xantus 2017.08.20.12:09:52

Ezek szerint az abszolút pozitív jelentésű populista idővel abszolút negatívvá vált, azaz pejorativizálódott… Kár.

#2 Nagy 2017.08.26.09:32:33

A populizmus nem pusztán a politika sajátja. Olvass bele bármelyik politikai blogba, ugyanúgy torzítanak, mímelnek, ámolnak, hazudnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra