Ámokfutás (12): Nyelvstratégiából – elégtelen

2017. 06. 20. 2 hozzászólás

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2016-ban Jogalkotás érthetően – a pontos fogalmazás művészete (Clear Writing) címen konferenciát szervezett, anyagát hasonló címen könyvformában is publikálta.

Az olvasó meghökken az „érthetően” szón, hiszen nehezen feltételezhető, hogy a jogalkotók szándékosan nem érthetően (zavarosan) fogalmaznának. Tüzetesebben olvastuk át tehát a konferencia célkitűzéseit (a hátsó borítón, illetve a szerkesztői előszóban)… és arra jutottunk, hogy a 120 oldalas (ebből 60 magyar nyelvű oldal) kiadványt elégtelenre értékeljük. Az értékelésben most nem térünk ki a kiadvány hemzsegő nyelvhelyességi és helyesírási hibáira, mert ez mostantól az érettségin sem számít bukásnak. A kritikát Lengyel Zsolt, a Pannon Egyetem professzor emeritusza készítette. Olvasható az E-nyelv Magazinban: itt.

Előzmények:


Ámokfutás (1): Benczés-bicziklis Czuczor-ünnepségek
Ámokfutás (2): Kockuló idő. Manysi kiadvány(ok)
Ámokfutás (3): A Manysihoz vezető út
Ámokfutás (4): Bencze-kaczagány
Ámokfutás (5): Volt egyszer egy kormányprogram…
Ámokfutás (6): Benczei csúsztatások
Ámokfutás (7): Miért Manysi? Miért nem Manyi?
Ámokfutás (8): Ej, mi a Manysi?
Ámokfutás (9): Benczestratégiára van szükség!
Ámokfutás (10): Hiteltelenítve, és mégis hitelesen

Ámofkutás (11): Hattyúdal

 

(Hamarosan vége)

(Manyszi-infó, képen Lengyel Zsolt — forrás: karpataljalap.net)

2 hozzászólás

#1 Kiss Kati 2017.06.20.21:11:18

Nem kell a kákán is görcsöt keresni. Tudjuk, hogy a magyar jogalkotók zavarosan, érthetetlenül fogalmaznak. Önök is szoktak jogszabályokat „magyarítani” Lásd 4. nyelvésztábor – Karácsony Fanni előadása.

#2 Éva Bartók 2017.06.21.08:49:28

Én azért megadnám a lehetőséget a jogszabályok egyszerűsítésének programjára. De az idézet nem erről szól. Hanem arról, hogy „csak úgy” „általában” a jogszabályokat nem lehet egyszerűsíteni, ennek fokozatai vannak, amelyeket szociolingvisztikai alapon kell megközelíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra