Hobbik, hobbinyelvek

2017. 01. 23. 5 hozzászólás

Az idei anyanyelvi pályázat témája: hobbik, hobbinyelvek. A pályázat célja a magyar nyelv sokszor lappangó értékeinek föltárása, megóvása, nyelvi örökségünk megőrzése és életre keltése, valamint gyarapítása, s az újabb nemzedékkel való megismertetése.

A hobbi – rendszerint szabad időben végzett, nem anyagiakért folytatott – kedvenc időtöltés, szórakozás, szenvedély, hóbort, korábbi kifejezéssel: passzió. Célja az önmegvalósítás, az önfejlesztés, a vágyak kiélése, a személyiség sokoldalú kibontakoztatása. A hobbi lényege, hogy „szerelemből”, kedvtelésből, „amatőrként” űzik. Végső soron bármi lehet hobbi, amit az ember szívesen csinál.


A hobbi szervezi az egyén és a közösség életét, hasznos elfoglaltságot és örömöt jelent, ezért a hobbinyelvet azért is tartjuk fölfedezendőnek és fontosnak, mert hozzájárul a személyiség kiteljesítéséhez.


Korábban természetes volt, hogy az emberek meghatározták hobbijukat, azt beépítették napirendjükbe, elmélyültek benne és szívesen beszéltek róla. A hobbi leírása, illetve a róla való beszéd: a hobbinyelv. A hobbinyelv besorolható a csoportnyelvek, vagy az ún. szociolektusok körébe.


Tipikus egyéni hobbik: olvasás, rajzolás, rejtvényfejtés, bármilyen művészeti ágban való elmélyedés. Tipikus társasági hobbik a következők: sakk, társasjáték, gombfoci, kártyázás, sport, tánc.  Kreatív hobbik: kisvasutazás, számítógépes játék, barkácsolás, kézműveskedés, fotózás. Gyűjtőhobbik: bélyeg, gyufacímke, plakát, firkálás, felirat. Különleges, extrém hobbik is vannak: autogramgyűjtés, mesterséges nyelvek alkotása. Ami valakinek foglalkozás, az másnak hobbi is lehet: főzés, kertészkedés, borászat, művészeti tevékenység: zenélés, éneklés, rajzolás stb.


A pályamunka állhat egy hobbi leírásából, a hobbihoz kapcsolódó szókészlet (sajátos szókincs, frazeológia) leírásából, lehetőség szerint kisszótár melléklettel. Saját hobbi leírása is lehet a pályázat tárgya. Az ezermester- és hobbiboltok kínálata ötleteket adhat a hobbik, hobbinyelvek gyűjtéséhez.  A pályamunkák javasolt terjedelme (10—25 ezer leütés).


A tartalmi és filológiai szempontból legjobbnak minősített pályázatok díjazásban részesülnek, a nyertes pályázók munkáiból készülő válogatást megjelentetik. A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul dolgozata közléséhez, szerzői jogai a kiadóra szállnak. A kiadott dolgozat szerzője a kiadványból tiszteletpéldányt kap.


Díjak: A pályázat díjazására 1.000.000 Ft áll rendelkezésre. A díjak egyaránt lehetnek pénzdíjak és tárgyjutalmak. A bírálóbizottság fenntartja a jogot a díjkeret felosztására, a díjak megosztására.


A pályázatok beérkezési határideje: 2017. augusztus 15.Cím: ea.szerkesztoseg@gmail.com.


Az eredményhirdetés és a pályázati anyagból szerkesztett kötet bemutatása 2017. november 13-án a magyar nyelv napján lesz.


További részletek az Édes Anyanyelvünk 2017/1. számában.


 

5 hozzászólás

#1 tűzcsóva 2017.02.18.16:23:46

Remek kezdeményezés, hobbija egykor mindenkinek volt, jó lenne, ha az emberek a szabadidejükben ma is hasonló hasznos tevékenységekkel foglalkoznának. Ma már sokan azt sem értik, hogy mit jelent: Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményemet?

#2 Koncz B. 2017.02.19.10:10:19

tűzcsóvának: tipikus kettős, fedett beszéd

#3 Szeder Katalin 2017.03.30.10:20:46

Érdemes volna összehasonlítani az 50 évvel ezelőtt használt magyar szókincset és szófűzéseket a 2000-es évezred második évtizedének ugyanilyen nyelvi elemeivel. Ehhez viszont sok élő beszélgetést kellene rögzíteni és meghallgatni, méghozzá térben, rétegben és életkorban is különbözőket. Nekem más a hobbim, de nagyon örülök, hogy, amennyire látom, ez a pályázat igazi alkalom a hobbim leírására. Ami gyerek-, vagyis tini koromban tartalmat adott az életemnek, az most, ebben a században újraéledt bennem, és mosolyra késztet akkor is, ha erre nincs pillanatnyi okom. Üdv minden kíváncsinak!

#4 Egy író 2017.06.14.07:13:36

Egy jogi/fogalmazási hibára hívnám fel a figyelmet.
„szerzői jogai a kiadóra szállnak”
A magyar törvény szerint a szerzői jog elidegeníthetetlen és nem átruházható. Pudblikációs jogot lehet megvenni, méghozzá csak adott időintervallumra, aminek hossza kötelezően szerepel a szerződésben, de a pályázatban sem árt.

#5 Anyanyelvápolók 2017.06.14.13:46:34

Köszönjük a tájékoztatást, a szerződések elkészítésekor jogász segítségét fogjuk kérni. Anyanyelvápolók Szövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra