Arany-emlékév

2017. 02. 01. 3 hozzászólás

Arany János nyelvművészetét elemző előadásokkal, valamint Beke József Arany-szótárának díszbemutatójával nyitja az Arany János-emlékévet (Arany János születésének 200. évfordulóján) az Anyanyelvápolók Szövetsége.

Február 21-én 14.00 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz az esemény. Szakmai szervezője, Balázs Géza, az ASZ alelnöke: – Arany János nélkül nem lenne modern magyar irodalom, mondta egy író ismerősöm, hozzátenném: a magyar nyelv is egészen bizonyosan más lenne, ha nem lett volna olyan a Toldi nyelve, amilyen…, ha nem születtek volna meg Arany további elbeszélő költeményei, balladái, versei… Ezért különleges esemény, hogy Beke József tanár úr nyolcévi áldozatos munkájával elkészült Arany János költői nyelvének szótára (három kötet, mintegy 3000 oldal), melyet a gyomai Kner Nyomda kivitelezésében ezen a napon mutatunk be – a szerző jelenlétében.




Az Arany-szótár borítója



 

A programban szerepel még az Anyanyelv és nemzeti jövő című nyelvstratégiai kötet bemutatása is, valamint sok érdekes előadás: Fűzfa Balázstól, Hoványi Mártontól, Pomozi Pétertől, Minya Károlytól. Halász Csilla pedig képekben és újságcikkekben mutatja be az Arany Jánoshoz kapcsolódó pest-budai emlékhelyeket… A háromkötetes Arany-szótár előreláthatóan 9900 Ft-ba kerül, és először a helyszínen lesz megvásárolható.





A rendezvény meghívója és a részletes programja. A nyomtatható változat elérhető innen.


Az anyanyelvi szervezetek 2017. június 24-én Széphalomban folytatják a megemlékezést egy Arany-esszékonferencia keretében.


(VSZ)


 

3 hozzászólás

#1 magyartanár 2017.02.18.16:30:24

Hadd idézzem Arany Gondolatok című versét, nagyon időszerű: Midőn a munka és vagyon, egymástól messze esnek, és a tökélyre vitt csalást mondhatni rendszeresnek…
Mintha ma írná.

#2 Aranybarát 2017.02.19.10:08:12

És ehhez mit szóltok, ez is Arany: Óh, a világ története, Szomorú egy tanulmány!

#3 SzilMari 2017.02.19.18:23:41

Arany János év van! Hajrá! Én drukkolok neki, mert Arany az egyik legkedvesebb költőm. És nagyon sajnálom, hogy velünk, a már kilépő nemzedékkel mintha Arany is kilépne a magyarság köztudatából… Nem tudom, mi lesz utánunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra