Extrém hideg

2017. 01. 09. 3 hozzászólás

Nem tudni, kinek jutott eszébe először az idei január eleji mínusz 10-20 fok közötti hidegre azt mondani: extrém.

pexels-photo-54200
 
De tény, hogy valaki kimondta, leírta, s azóta minden sajtótermék kizárólag ezzel a szókapcsolattal él:
  • Itthon: Extrém hideg után hófúvások

  • Extrém hideg az országban

  • Ez a hétvége az extrém hidegről szólt, vasárnap például mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő a Pest megyei Tésán, ezzel pedig megdőlt az…

  • Kiderült, meddig marad az extrém hideg

  • A hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok…

Az egyik fórumnak nem volt elég az extrém hideg, még a drasztikust is bevette:
  • Extrém hideg: drasztikus döntést hozott a BKK

És tudják, hogy mi a drasztikus? „A Duna jegesedése miatt vasárnaptól nem közlekedik a Kossuth Lajos tér és Batthyány tér között járó D2-es hajójárat…”
 
 
Vajon, ha minden túlzó jelzőt elpazarolnak, akkor mi marad? Esetleg szinonimák kiválasztására javasolhatjuk a különféle szinonimaszótárakat, de mi is segítünk.
 
 

(VSZ)



3 hozzászólás

#1 Előd Erika 2017.01.09.16:25:00

Igazat adok Önöknek. A mínusz 5 fok igazán nem „extrém”. A 28 talán igen. De lehetne erős, vagy nagy hideg is. Drasztikus meg igazán extrém(!) túlzás.

#2 Sz. Tóth Gyula 2017.01.10.11:43:23

Nem is az a kérdés, kinek jutott eszébe. Inkább: honnét jöhetett az „extrém hideg”? Hát meleg, de nem barátságos szobából. Riasztás: élesre hangolva. „Brutális választék, durván jó árak!” Szól az egyik kecsegtető kereskedelmi hirdetés. Az egész riasztó. De vonzó is lehet. A jelzők nyomatékosítják a jelzett fogalom általuk sugallt tulajdonságát, vagyis: romlott áruk – magas árak, nagyon kicsi a választék, ám ehhez képest drágaság van. Ki az a bolond, aki bemegy az áruházba? Lehetséges egy másik jelentés: vadnál is vadabb, szörnyű áruk, kegyetlenkedésre ajánlott funkciókkal, mindez potom áron. Így már más, (rejtjeles) szóból ért az ember. Brutális akciók, amikor a gyilkos álmok megvalósulnak – gyilkos elmék. Ez már filmajánló. Kereskedelem, élet, film(művészet) így ér össze. Brutális is, durva is. Bő a választék, ára is van. Fizess, és ölhetsz.
Ez ma a média „választékos” beszédmódja. A rémisztgetés immár bennük van, nem válogatnak, Szeredás András legendás magyar szövege szerinte: „nem cicóznak”. Beviszik a mindennapokba, tárgytól, helyzettől függetlenül. Így nehezen közelítjük meg a „PISA-i magaslatokat”. A szűkös, de hatásos szókincs minden témában előhozható, minden így minősíthető. Rendkívül romboló, a hatalmi manipuláció egyik eszköze. Éljenek a váltókat állító vasúti dolgozók, a mozdonyvezetők, a kenyérszállítók, a mentősök, a határvédelmet ellátó katonák, a folyamőrök, a tűzoltók és vadakat terelő juhászok! És mindenki, aki dacolva a kemény, de – télhez mérten – nem szokatlan idővel, keményen, és szerencsére nem brutálisan dolgozik. A szöveggyártóknak ajánlott: téli táj költészettel, festői ecsettel.

#3 Cinikus hozzászóló 2017.01.13.17:14:11

A kutya hideg nyilván nem eléggé „píszí”. Még a végén megszólnák a mindenvédők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra