2016 szavai

2016. 12. 23. 5 hozzászólás

Az év szava: csok.

Az év szava: csok



csok


 
(Balogh F. András indoklása)

A csok betűszó a „családi otthonteremtési kedvezmény“ rövidítése, amely 2016 első hónapjaiban lázba hozta a fiatal házasokat. A kedvezményes hitel, illetve a vissza nem térítendő nagyvonalú támogatás minden gyermekvállaló pár számára megnyitotta a kedvezményes lakásvásárlás lehetőségét. A csok legnagyobb tétele a háromgyermekesek számára biztosított 10 millió forint támogatás, ám a kisebb családok is jól járnak a gyerekszám szerint kialakított összegekkel. Az elcsattanó csókok gyümölcse valamikor a gyermek lesz, így a csókok gyümölcsének a helyét a csok hivatott elősegíteni. Az elkövetkezendő esztendő megmutatja, hogy a csókra és csokra nyíló ajkak és szemek a demográfiát is segítik-e.

További javaslatok: brexit, kvóta.
 
 
 

Az év antiszava: párváltás



parvaltas
 
(Balázs Géza indoklása)

„Párváltásban vagyok” mondta nyeglén egy huszonéves lány, ezen a szokatlan szófordulaton a csoportja által elvárt, folyamatos párkapcsolatok közti átmeneti állapotot értve. Tehát nem az érzelem, nem a megküzdés, nem a minőség a lényeg, hanem pusztán az, hogy legyen valaki mutogatni való szerető. Az öntudatos és magabiztos szingli, valamint a párváltó más és más oldalról ugyannak az értékvesztett magatartásnak nyelvi kifejeződése.

További javaslatok: bulibáró, bélradír.
 
 
 

Az év ifjúsági szava: filterbuborék



filter
 
(Veszelszki Ágnes indoklása)

A filterbuborék a közösségi oldalak tartalomkezelési módjára utal, egyes vélemények szerint szerepet játszik politikai eseményekben is. A szó az angol filter bubble tükörfordítása, az eredeti kifejezést Eli Pariser használta azonos című kötetében (2011). A Facebook tartalommegjelenítési algoritmusa is szűrőként (filterként) működik, amely a közösségi oldalon a felhasználónak a tevékenységei (keresés, lájkolás, megosztás, kommentelés) alapján a számára leginkább tetsző, az ő (feltételezett) véleményének, érdeklődésének megfelelő tartalmakat mutatja meg. Pariser megfogalmazásában: „a Facebook és a Google túl sok cukorkát és túl kevés (egészséges) répát ad nekünk”. Ily módon a közösségi oldal használója egyfajta véleménybuborékba kerül: a közösségi média személyre szabott tartalmai alapján úgy gondolhatja, hogy a legtöbb ember azonos véleményen van vele, mivel a közösségi médiában nem találkozik más, a nézeteivel ellenkező nézőpontokkal. Rokon értelmű magyar kifejezése: véleménybuborék.

További javaslatok: óratemető (olyan tevékenység, amely feleslegesen nagyon sok időt emészt fel); sajtburesz (< sajtburger; Kenderesi Tamás úszó mondta 2016 nyarán, az olimpiai bronzérme megszerzése után, hogy a verseny után ráférne néhány „sajtburesz”).
 
 
 

Az év költői kifejezése: tetthazafi – szájhazafi



hayafi
 
(Pomozi Péter indoklása)

A 225 éve született Széchenyi István közéleti írásaiban többször is használta e szópárt, többek között a magyar nemzet  és nyelv jövőjének alapkérdéseit taglaló, A Magyar Academia körül című írásában (1842). Széchenyi viszolyog a lármás, pántlikás magyarkodóktól, akiknek lelkesedése azonnal elillan, amint az első komolyabb áldozatot meg kellene hozniuk a nemzet és a nyelv jövőjéért. Ezért nevezi utóbbiakat metaforikusan szájhazafiaknak, szemben a hon javáért olykor bár csendben, de okosan és áldozatosan cselekvő tetthazafiakkal. Széchenyi költői szópárjának különös időszerűséget kölcsönöz mai magyar közéletünk, melyben mintha újralátnánk az általa ostorozott visszás jelenségeket.

 
 

Kiválasztás és szavazás: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. www.e-nyelv.hu. A 2010—2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kötetben.

 

Az év szavainak bemutatása: Kossuth rádió, Tetten ért szavak, 2017. január 4. 19.25



5 hozzászólás

#1 Roland 2016.12.24.11:05:59

„Az elcsattanó csókok gyümölcse valamikor a gyermek lesz, így a csókok gyümölcsének a helyét a csok hivatott elősegíteni. Az elkövetkezendő esztendő megmutatja, hogy a csókra és csokra nyíló ajkak és szemek a demográfiát is segítik-e.” Nem érzitek, hogy ez baromi ciki?

#2 Roland 2016.12.24.11:07:12

„Széchenyi viszolyog a lármás, pántlikás magyarkodóktól, akiknek lelkesedése azonnal elillan, amint az első komolyabb áldozatot meg kellene hozniuk a nemzet és a nyelv jövőjéért. Ezért nevezi utóbbiakat metaforikusan szájhazafiaknak, szemben a hon javáért olykor bár csendben, de okosan és áldozatosan cselekvő tetthazafiakkal.” Ha már kritizáltam, akkor azt hozzátenném, hogy ez viszont szép, csak minél többen tartsák hozzá magukat!

#3 Sanyi 2016.12.26.15:53:52

Kiütést kapok a „párom” említésétől. A párváltás gagyi…

#4 Szaszi 2016.12.27.08:58:59

Sanyinak: De akkor mi a fenét mondjunk? Miért nem jó a párom? Ha nem feleség?

#5 Tinta 2016.12.31.11:06:02

A Tinta Kiadó is szavaztat: Mit fognak mutatni a 2016. évre jellemző szavak? Fordult a világ? Jobb lett mint az elmúlt években?
Az elmúlt néhány év, nem éppen pozitív kicsengésű szavai:

2009: H1N1 influenza

2010: vörösiszap-katasztrófa

2011: végtörlesztés, leminősítés

2012: korrupció

2013: rezsicsökkentés

2014: internetadó, szelfi

2015: migráns, kerítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra