Körbejárt Föld

2016. 12. 09. 2 hozzászólás

Kulturális utazások a napsütötte sávban

„Egy több mint húszéves meghívásnak eleget téve 2005-ben rászántam magam, hogy elrepüljek a tengeren túlra, Costa Ricába. S ha már ott voltam, átrepültem Guatemalába is. Amikor a trópusi őserdőben megpillantottam a hegyből kibomló maja piramisokat, magával ragadott az ősi, eltűnt kultúrák világa. Costa Ricában, a Csendes-óceán partján elkezdtem tűnődni a világon. És a következő években – főleg a „napsütötte sávban” – számos régi kultúrát, romvárost jártam be: Mexikóban, Marokkóban, Tunéziában, Egyiptomban, Jordániában, Iránban, Indiában, Burmában, Srí Lankán, Kambodzsában, Vietnamban… Végigutaztam az „olajországokat”, s fölmentem Nepálba is. 2014-ben a másik irányból – 16 ezer kilométeres repülőúttal – jutottam el a Csendes-óceán közepére, Mikronéziába, Óceánia Velencéjének fölfedezésére. Körbejártam a Földet.”

salvador2015b
 
Útjaimról napilapokban, különböző folyóiratokban, sőt tudományos fórumokon (Vallástudományi Szemle) is beszámoltam. Tapasztalataim messzemenően árnyalták kulturális és nyelvészeti antropológiai elképzeléseimet, fölismertem Várkonyi Nándor (Sziriat oszlopai) és Jared Diamond (Összeomlás. Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez) igazságát, és elvezettek oda, hogy 2015-től elvállaltam az ELTE-n az interkulturális kommunikáció oktatását. (Balázs Géza)
 
 

És íme itt a könyv, ezzel a tömör ismertetővel:



borito
A „kultúrák összeomlása” teóriája (Várkonyi Nándor, Jared Diamond) nyomán a szerző 2005-2015. között a Csendes-óceántól a Földet kétszer körbejárva a Csendes-óceánig vizsgálta meg az egykori, összeomlott, eltűnt, vagy éppen most vészjósló jeleket mutató civilizációk helyzetét. A bejárt 30 ország: Azerbajdzsán, Belize, Costa Rica, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, El Salvador, Fülöp-szigetek, Grúzia, Guatemala, Honduras, India, Irán, Izrael, Jordánia, Kambodzsa, Katar, Laosz, Maldív-szigetek, Marokkó, Mexikó, Mianmar (Burma), Mikronézia, Nepál, Omán, Srí Lanka, Szingapúr, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Vietnam. A kulturális és nyelvészeti antropológiai megfigyelések élvezetes és tanulságos (elgondolkodtató) útirajzokban öltenek testet. A kötetet 450 színes fénykép ékesíti – a kivitelezés pedig a 134. éves Gyomai Kner Nyomda érdeme. Mondani sem kell, pompás karácsonyi ajándék!
 
 
A színes tudományos esszéket tartalmazó könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda webboltjában rendelhető meg.
 
 

(Manyszi-infó)



2 hozzászólás

#1 Kolos 2016.12.14.17:32:26

Ez kell nekem, légyszi!

#2 BagaSanyi 2017.01.19.14:22:12

Géza, érdekelne az interkulturális kommunikáció előadásod, mikor és hol lehet meghallgatni?S

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra