Ámokfutás (8): Ej, mi a Manysi?

2016. 08. 16. 5 hozzászólás

Mivel a manysi.hu honlap meglehetősen szerény információkat ad a Manysi tevékenységéről, a honlap kurta híreit a nyelvészeti közéletből vett információkkal egészítjük ki.

1. Üléseket tartanak a tanácsadó testülettel.

2. Emlékeznek, köszöntenek. 2015-ben emlékkonferenciát rendeztek Szende Tamásnak; megkoszorúzták a 100. éve született Lőrince Lajos sírját és szentgáli szobrát; és üdvözlő konferenciát szerveztek a 90 éves Szathmári Istvánnak ezzel a címmel: A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában (Konferencia a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére).
 
Baráti kávézás a Manysi munkatársaival

Baráti kávézás a Manysi munkatársaival (Kép: Manyszi)


 
3. Az egyik első konferencia és kerekasztal-megbeszélés: Polgári nevelés – digitális oktatás címmel 2014. október 10-én volt a Magyarság Házában. 12.45-kor saját beszédmódjukban (ebédszándékkal jelentkezőknek térítésmentes) „Meglepi” ebéddel fogadták a meglepetteket.
 
’Meglepi’ ebéd (Forrás: Manysi)

’Meglepi’ ebéd (Forrás: Manysi)


 
A Manysi nyelvhasználata támogatja az „édi-nyelvet”: Sült hekk koviubival (kép: Manyszi)

A Manysi nyelvhasználata támogatja az „édi-nyelvet”: Sült hekk koviubival (kép: Manyszi)


 
4. Az internet nyelvváltozatai címmel „szakmai” konferenciát rendeztek 2016. június 26-án a Miniszterelnökségen, az internetről szóló nemzeti konzultáció keretében, előadók: Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos, Bencze Lóránt (MANYSI) igazgató, Prószéky Gábor (PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar), Szerecz György (MANYSI). Moderátor: Szabó László (InternetKon tanácsadó).

5. Számos támogatási kérelem érkezhet a Manysihoz, anyanyelvi, nyelvtudományi konferenciákhoz, nyelvészeti rendezvényekhez, könyvekhez, folyóiratokhoz. 2015-ben a Manysi anyagi támogatást nyújtott a Modern Nyelvoktatás című folyóirathoz, Adamikné Jászó Anna: Jókai és a retorika című könyvéhez, a 2015. február 26-28. között Gyulán megrendezett Implom József Kárpát-medencei Helyesírási Versenyhez…

6. A Manysi tagot delegált az új (nyelvtan)könyveket bíráló bizottságba.

A tevékenységi gyakorlat alapján a Magyar Nyelvstratégiai Intézetet szerencsésebb lenne Magyar Nyelvstratégiai Kisegítő Intézetnek nevezni.


(Manyszi-infó, Manyszi-kép)

 

Előzmények:
Ámokfutás (1): Benczés-bicziklis Czuczor-ünnepségek
Ámokfutás (2): Kockuló idő. Manysi kiadvány(ok)
Ámokfutás (3): A Manysihoz vezető út
Ámokfutás (4): Bencze-kaczagány
Ámokfutás (5): Volt egyszer egy kormányprogram…
Ámokfutás (6): Benczei csúsztatások
Ámokfutás (7): Miért Manysi? Miért nem Manyi?


(Hamarosan folytatjuk…)


 

5 hozzászólás

#1 Kommandó 2016.08.16.16:28:05

A meglepi ebédet tartalmazó iratban további izgalmas szövegrészek vannak. Pl. 20 éves a Tanárok Világnapja. Ez kisbetűvel írandó, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a szöveg a „világnapot” élteti, és nem a tanárokat. Az természetes, hogy a Manysi, egy Magyar intézet angolul és franciául is közli a rendezvény nevét, nyilvánvaló, hogy erre nem magyarok is nagy számmal érkezhettek. Sőt, a cél az, hogy magyar nyelvstratégiai rendezvényt ne is magyarul tartsák!
Az ebéd a „részvevőknek” térítésmentes. A részvevő első jelentése: részvétet érző. őszinte részvétünk a résztvevőknek, és mindenkinek, aki a „meglepi” ebéden részt vett!

#2 Marci Hevesen 2016.08.16.16:38:59

Teccik, köszönöm!

#3 Nagy Alíz 2016.08.16.19:16:54

Kváncsi vagyok, h ez a jácmázás meddig fog még elmenni. Fotók, levelek, meghívók, mi kerül még elő. Egyébként pedig pont elég már, hiszen teljesen nyilvánvaló volt eddig is, de meg ezekből is, hogy mi az a Manysi. Mi egyébként szívesebben olvasnánk a szép magyar nyelvről itt, és nem erről!

#4 belapali 2016.08.17.07:11:49

Nagy Alíz: A dokumentumok közzététele fontos az utókor szempontjából, Bela

#5 szvsz 2016.08.17.21:23:25

Azért ez a sorozat kőkemény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra