Két hungarikum Bálványoson
2016. 07. 21. 3 hozzászólásBalázs Gézát két előadásra is felkérték erdélyi és magyarországi egyetemek (ELTE, Sapientia, PKE) a Bálványosi Szabadegyetemen. A Pálinka, a hungarikum című előadásra 2016. július 22-én 16.00 órakor, A magyar nyelv az igazi hungarikum című előadásra 18.00 órakor kerül sor az EFES-sátorban (erdélyi főiskolások és egyetemisták sátra).
Íme A pálinkások 12 pontja, amely Balázs Géza ajánlásával készült:
1. A pálinka – hungarikum. Főzd gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből!
2. Csak jó minőségű alapanyagból készíthetsz ízletes pálinkát!
3. Fontos alapfeltétel hozzáértésed és türelmed!
4. Pálinkád szeszfoka legyen 40-50 fok között, s társítsd ételeidhez!
5. Fogyaszd tulipán formájú pohárból középkori szobahőmérsékleten (14-18 C fok).
6. Ügyelj a mértékre! „Egy liter sem használ jobban, mint egy pohár!”
7. Egyszerre legföljebb 4 cl-t igyál!
8. Ne hajtsd föl egyszerre, ízlelgesd, „rágd meg” alaposan!
9. Ivás után végezz szárazpróbát, élvezd poharadban a zamatos gyümölcsillatot!
10. Ügyelj a jeles pálinkázási alkalmakra (üdvözlés, étvágygerjesztő, köszöntés, búcsúpohár)!
11. Soha ne feledd: első pohár a barátságé, második a vidámságé, harmadik a gyalázaté!
12. Gondolj arra, hogy a pálinka nemzetünk itala, növeld jó hírnevét, hiszen a „pálinka a közös nyelvünk”!
A Nagy párlat- és pálinkakönyv, valamint a Közelítések a pálinkakultúrához könyvek beszerezhetők a Manyszi könyvesboltjában.
3 hozzászólás
Balázs úr, nem Bálványos az, hanem Tusnádfürdő, avagy elég furcsa hangzású szóval: Tusványos!
Tóth A.-nak: Csak azt a Tusványost lehetne feledni… A posványra rímel!
Tóth A., BJ: Több baj van ezzel a Tusványossal. Nyilván a Tusnádfürdő X Bálványos nevének keveréséből keletkezett. Mert hogy előbb Bálványoson volt, majd áttették Tusnádfürdőre. Éppen ezért a logikus ez lenne: Bálnád, esetleg Bálnádfürdő. Ez tehát a sorrendi kérdés. A másik esztétikai: Tusványos, ahogy már írtátok rímel egy nem túl jó hangzású szóra. Persze már késő… Jobb lett volna előre végiggondolni.