A grammatika igen szexi

2016. 06. 20. 1 hozzászólás

… különösen Romániában, de egy kicsit Magyarországon is.



Csaknem ötven regisztrált résztvevővel (ez kicsit kevesebb, mint a korábbi években), de legalább további száz érdeklődővel Sátoraljaújhelyen és Széphalomban lezajlott a harmadik nyelvésztábor.

IMG_6423

Sűrített élmények:

A magyar nyelvtudomány virágkora köszöntött ránk 1990 után (H. Varga Gyula).

Miért hasznos a nyelvstratégia? Mert a fenntartott anyanyelvűség kölcsönös nyereség (Pomozi Péter), A művelt nyelvhasználat gazdasági többletérték (Karácsony Fanni), Mennyire könnyen átverhetők vagyunk a neten (Kiss Róbert Richard), pl. pénzért bármikor lehet olvasót vásárolni, no meg: a jó cím nemcsak nyelvtan ötös, hanem kőkemény pénz is… Sikeres nyelvstratégia, magyarnyelvoktatás 26 csángó faluban (Márton Attila, Ferencz András). Fény derült a Manysi nevű intézmény megszületésére és működésére (Balázs Géza).

IMG_6983

Ne értsük félre Moldvában: Megdugták a Szeretet (gátat építettek), Egész nyáron füveztünk (szénát csináltunk). A cefre nem csak a pálinkakönyvbe való, hanem Moldvában azt jelenti: leányka.

Romániában sláger lehet a „grammatika szexi”.

Sokféle szempontból kutatható a homo digitalis (Veszelszki Ágnes), a gamernyelv meg egyszerűen érthetetlen (Balogh Andrea): a support tankol, a centa meg leghátul…

A mondatelemzésból az is kiderülhet, hogy milyen a világképünk (Magyari Sára).

Messianisztikus kultúrák a kapuban (Pusztay János).

Visszamenni a teremtéshez (Harangozó Imre az archaikus népi imákról szóló kiállítás újramegnyitásakor).

IMG_6434

Hogy Széchenyi „a legnagyobb magyar”, azt tudjuk, s nyelvstratégiájára is gondolunk születésének 225. évfordulóján (Pomozi P.), valamint előkerült egy 1858-as döblingi levele is (Fűzfa Balázs), ám a „legnagyobb magyarok” sora bővíthető: A Bolyaiak (Balázs G.), Bánffy Miklós (Pomogáts Béla), Reguly Antal (Pusztay J.), Újszászy Kálmán (Egey Emese), Bugát Pál (Minya Károly), Ferenczi Sándor (Dede Éva).

5552 sírhely szerepel a „nemzeti sírkert” listáján (Halász Csilla), Antall József sírja pedig állítólag a Fiumei úti temető mértani középpontjában van.

A nyelvésztábor programját színesítette a hagyományos vadételfőző-verseny, Pusztay János irodalmi estje, Pölcz Ádám zongorajátéka, Élő Tetten ért szavak, valamint az „újjáépült” füzéri vár és a Magyar kálvária bejárása. Aki mindebből kimaradt, gyönyörködhet a képekben, jövőre eljöhet a negyedik nyelvésztáborba.

 

A rendezvény további képei megtekinthetők az e-nyelv.hu képtárában.


Egy kicsit túlzó, de nagyon kedves középiskolás írás a 3. nyelvésztáborról itt: http://kozepsuli.hu/muveltseg-szexi/

(Szöveg: VSZ, képek: BG, Aporné Kincses-Kovács Éva)



1 hozzászólás

#1 Josics 2016.06.21.20:39:58

Jövőre már tényleg mennénk, idén is akartunk, de nagyon egybeesik a tanév végével, talán későbben kéne megszervezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra