Néphagyomány és nyelvi hagyomány

2016. 04. 19. nincs hozzászólás

Az 50., jubileumi magyar nyelv hetéhez időben és témájában is kapcsolódott a Néphagyomány és nyelvi hagyomány – Folklór és nyelv kapcsolata a Kárpát-medencében című konferencia, melyet 2016. április 13-án és 14-én rendeztek a Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalomban.



A tanácskozás emléket állított Erdélyi Zsuzsanna műfajteremtő munkásságának, másrészt az archaikus imádságokon és ráolvasásokon keresztül tágabb összefüggéseiben vizsgálta folklór és nyelv, folklór és történeti emlékezet kapcsolatát. A konferencián 23 előadás hangzott el, személyes hangú visszaemlékezésektől, folklórlingvisztikai és összehasonlító folklórkutatásokon keresztül kognitív korpuszelemezésekig.



 

Címéhez híven igazi Kárpát-medencei együttlétet élvezhettek a kétnapos program résztvevői: kiváló kutatók jöttek az ausztriai határszéltől Moldváig. Külön öröm, hogy friss bölcsészdoktorok, doktoranduszok, sőt a csütörtöki diákszekcióban kárpátaljai MA-hallgatók is előadtak – mindannyian nagyszerűen. Szerdán nyílt meg egy, a tanácskozás témájához szorosan kötődő kiállítás, Karácsony Fanni és Pomozi Péter munkája Ott látok egy aranyágat – Archaikus népi imáink nyelvi világa címmel, Erdélyi Zsuzsanna életműve előtt tisztelegve. A 11 óriáspannót 2017 júniusáig láthatja a nagyközönség. A lírai hangvételű megnyitót Balázs Géza tartotta. A kiállítás Harangozó Imre és remélhetőleg néhány múzeum segítségével hamarosan tovább bővülhet.

A rendezvénysorozat harmadik eleme egy hasonló című kis kötet, címe: Ott látok egy aranyágat–Archaikus népi imáink világa, szerzői pedig, Voigt Vilmos, Harangozó Imre, Pusztay János, Balázs Géza, Pomozi Péter–Karácsony Fanni, Dyekiss Virág, AnastasiaSaypasheva. Ritka konferencia az olyan, amelyen mindvégig ihlető szellemi feszültség vibrál, ahol csak kitűnő és kitűnőbb előadások között lehet választani. Iránymutató összegzésében mind Voigt Vilmos, mind Pusztay János professzor kiemelte ezt, így a konferencia társszervezői, Nyiri Péter és Pomozi Péter zárásul nagy örömmel jelenthették, hogy mindenkit szeretettel várnak 2018-ban a második Néphagyomány és nyelvi hagyomány konferenciára, Széphalomba.

A program fő támogatója: NKA.

Szöveg: (pp), kép: Szigeti Sándor/Magyar Nyelv Múzeuma



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra