Online hejesírás

2019. 11. 07. 2 hozzászólás

Az online-sajtó olvasóinak már régen feltűnt, hogy a hírverseny és ki tudja még mi miatt a hírek, tudósítások szövegeinek helyesírása egyre rosszabb.

Nehéz elhinni, hogy egy újságíró alapból ne tudná helyesen leírni az első magyar miniszterelnök (Batthyány Lajos) nevét, de bizony ez így van, és ezt nem veszi észre a (fő)szerkesztő, a korrektor és most már valószínűleg az olvasó se. Hiszen mindegy… Egy mutatvány egy mai híradásból:

  • Este Fél 6 után hivatalosan véget ért… (fél 6 után)

  • A villamos csak a Jászai Mari térig járt, de a hídnál lezárták a forgalmat a rendőrök. (Miért de?)

  • Helszínen lévő kollégáink szerint… (Helyszínen)

  • Helszínen lévő kollégáink szerint a Margit híd budai hídfőjénél nagyjából 1500 ember esett fogságba, sem haza, sem a tüntetésre nem tudott. (…menni)

  • EKÖZBEN A BATTHYÁNYI TÉREN TELJES A KÁOSZ VOLT, MERT A RENDŐRÖK NEM ENGEDTÉK KI AZ EMBEREK A METRÓBÓL, EGYETLEN KIJÁRATON SEM. AZ ALULJÁRÓ MEGTELT, VISSZAKÜLDTÉK AZ EMBEREKET A METRÓALAGÚTBA. A BKK SZERINT A METRÓ MÁR NEM IS ÁLLT MEG A BATTHYÁNYIN. (Batthyány, Batthyány!!!)


 

 

2 hozzászólás

#1 Előd Erika 2019.11.07.23:23:16

Ugyanakkor a Batthyány-t úgy kell, ugye kiejteni, ahogy hibásan leírták?

#2 a. 2019.11.18.08:08:38

Ez bizony az Index internetes hírportál műve (szégyene)! Híresek arról, hogy hadilábon állnak a helyesírással, stilisztikailag is kifogásolhatóak az anyagaik, korrektornak meg akkor fizetnek, ha sikerül összekalapozni a pénzt az olvasóktól. Mivel óriási a hírverseny, a nap huszonnégy órájában gyártják az anyagokat, ezért egy olvasószerkesztő, egy korrektor kevés is erre a feladatra. Éppen ezért az újságírók felelőssége lenne, hogy tudjanak bánni a nyelvvel, magabiztosan és precízen. A legtöbb munkatársuk nem szakképzett újságíró, mindenféle szakról szabadulnak be a szerkesztőségbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra