e-nyelv.hu
Dede Éva

Dede Éva

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

alany-állítmány egyeztetése

2019.11.11.

Puskás Aréna, aréna

2019.11.11.

Ne gyújts rá! világnap

2019.11.11.

Isten, isten

2019.11.11.

nagyon jólesik

2019.11.11.

korábbi kérdések

 

9. magyar nyelv napja

2019. nov. 13.

Pesti Vigadó, Budapest 

A 16 órakor a Pesti Vigadó Dísztermében (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) ünnepi köszöntőt mond Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel.

Magyaróra-bemutató

2019. nov. 22. 14:00

KKMM Katona József Emlékház 6000 Kecskemét, Katona József u.5.

A Magyaróra című folyóirat bemutatója – Bánk bán-búvárlatok

Igazságügyi nyelvészeti ankét

2019. 11. 05. nincs hozzászólás

Nyelvi, nyelvészeti szakvéleményre mindenkinek szüksége lehet: például egy nyilvános szöveg (emléktábla-felirat) helyességének eldöntésében.

Vannak azután jogi ügyek: egy-egy szöveg értelmezésén olykor nagyon sok múlik. És ott a kriminalisztika: például szerzőségvizsgálat. A nyelvész minden nyelvi ügyben tud szakmai segítséget nyújtani, az igazságügyi nyelvész véleményét pedig az illetékesek sokszor kérik, a joghatóság bizonyítékként is felhasználhatja. Az igazságügyi nyelvészek az igazságügyi kamarához tartoznak, de szakmai fórumuk eddig nem volt. Az ELTE alkalmazott nyelvészeti MA képzéséhez kapcsolódva 2014 őszén már rendeztek egy előadássorozatot, amit most egy egész napos ankét követ: jogi, pszichológiai, kriminalisztikai, fonetikai, szövegnyelvészeti, stilisztikai megközelítésekkel. Érdekességként két történeti igazságügyi nyelvészeti előadásra is sor kerül. Garamvölgyi László bemutatja, hogy milyen módszerrel állapította meg: József Attila nem lett öngyilkos. Balázs Géza pedig Thaly Kálmán “álkuruc” verseinek leleplezését mutatja be. Az előadók megmutatják az igazságügyi nyelvészet területeit, módszereit. Az ankét végén várhatóan létrehozzák az igazságügyi nyelvészek rendszeres fórumát. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgálató Iroda kezdeményezését támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara. (Manyszi-infó)

Programfüzet, az előadások kivonatai itt:

Igazságyügyinyelvészet2019nov6ProgrAbsztrakt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra
korrektor verseny