BG60

2019. 10. 31. 5 hozzászólás

Balázs Géza professzor, a Manyszi alapítója és ügyvezetője ma ünnepli 60. születésnapját. Tegnap este barátai, pályatársai és tanítványai körében köszöntöttük őt az ELTE BTK kari tanácstermében.

Az est műsorvezetője Pölcz Ádám volt, aki a köszöntők sorát Tőkés László püspök úr levelének felolvasásával kezdte, majd Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott köszöntötte az ünnepeltet. Keszler Borbála professzor köszönetet mondott Balázs Gézának, hogy tanszékvezetése alatt biztosította a tudományos munka szabadságát. A régi barát és pályatárs, Minya Károly főiskolai tanár a közös tiszai evezésekre emlékezett. Ezután az ELTE hallgatója, Juhász Zoltán András szavalta el Nagy Gáspár egy versét, amelyet Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke választott erre a napra. Balázs Géza nemcsak kerek születésnapot ünnepel, ugyanis 40 éve lépett be az ELTE-re, 35 éve tanít itt, 15 éven át vezette a Mai Magyar Nyelvi Tanszéket. Ez alkalomból adományozta neki az ELTE Szenátusa a Pro Universitate emlékérem arany fokozatát. A kitüntetést ez alkalomból Hamar Imre rektorhelyettes adta át, aki egy kerületben lakik Balázs Géza professzorral. A Magyar Szemiotikai Társaság nevében Voigt Vilmos professzor méltatta az ünnepeltet, aki visszaemlékezett arra, hogy néprajz szakon tanította a fiatal Balázs Gézát. A sikeres tanítvány, Veszelszki Ágnes egyetemi docens stílusgyakorlatokat írt erre az alkalomra, négy különböző stílusú köszöntőjével nevettette meg az ünnepeltet. Pölcz Ádámnak, a Manyszi egykori irodavezetőjének, tanár úr kiemelkedő tanítványának szavai következtek, majd ezután Balázs Géza egyik kedvenc dalát, a Nélküled címűt (Ismerős Arcok) énekelte és játszotta el zongorán. Szilvási Csaba szellemes verssel méltatta Balázs Gézát régi jó barátként. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke, Bajor Péter (aki mint kiderült, szintén Balázs Géza-tanítvány) ez alkalomból adta át a Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat. Kiss Róbert Richard újságírót tanársegédként tanította Balázs Géza, később a média és a világjárás szeretete kötötte össze őket. Kérésére legvégül Grétsy László tanár úr köszöntötte az ünnepeltet, aki felidézte, hogy a hatvanas évek elején P. Balázs János nyelvész családjánál járt, és akkora fiának, a pár éves kis Gézának a Szóhasadás című könyvét dedikálta. A felirat ez volt: Géza kisfiúnak sok szeretettel, hátha egyszer nagy nyelvész lesz belőle. A jóslat beteljesedett – állapította meg Grétsy tanár úr.


A köszöntők után Blankó Miklós, a Manyszi irodavezetője adta át az ünneplők közös ajándékát, a Pölcz Ádámmal közösen szerkesztett esszékötetet. A hatvan írást tartalmazó kötet címe: „Az élet éppen elég hosszú”– ez Balázs Géza honlapjának mottója. A kötetről hamarosan olvashatnak oldalunkon. Kásler Miklós miniszter köszöntőlevelében méltatta Balázs Gézát, megköszönve eddigi erőfeszítéseit. Az üzenetet a szintén egykori tanítvány, Szűts Zoltán egyetemi docens tolmácsolta. Balázs Géza, aki csak annyit tudott, hogy valamiféle köszöntése lesz, egy rövid beszéddel készült, amelyet Ady-versekből összeválogatott sorokkal zárt.


Az ünnepi eseményt pezsgős koccintás, torta és fogadás zárta.

A képek megtekinthetők képtárunkban.

(Manyszi-infó)




Kép: Csomos Attila


5 hozzászólás

#1 velemenyemvan 2019.11.01.12:43:45

Boldog születésnapot kívánok a Professzor Úrnak! Tartsa meg a jóisten még sokáig egészségben. Még legalább 60 évet!

#2 Dr. Buczkóné Rangoni Claudia 2019.11.05.20:01:58

Drága Tanár Úr! Isten éltessen sokáig erőben, egészségben a szeretteid, kollégáid, hallgatóid körében!
Dr. Buczkóné Rangoni Claudia
egykori Balázs Géza tanítvány

#3 VGY 2019.11.05.23:42:27

Hadd sokasítsam egykori hallgatóid sorát, 1987-1991 között voltam hallgatód az ELTE Gödöllői Képzési Helyén, régen volt, szép volt, talán igaz se volt.

#4 Balázs Géza 2019.11.10.23:15:53

Kedves Barátaim! Vagy 10 éve azon gondolkozom, hogy ez ne történjék meg, sokat szerepelek, de ha szerepeltetnek, az nem az én világom. Hogy tanítványaim megszervezték ezt a valóban csodálatos ünnepséget, azért örökké hálás leszek. Tehát: ódzkodtam, zavarban voltam, de azért nagyon jól esett. Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttek, még vidékről is, köszönöm, hogy velem voltatok, erőt és bizalmat jelentetek nekem, s bár nem tudom, hogy még meddig, de most úgy érzem (s jó, hogy érzem), folytatni kell. Köszönöm, köszönöm!

#5 R. 2019.11.20.20:29:23

Helyesen: jólesett (vö. „de azért nagyon jól esett”). Boldog születésnapot kívánok én is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra