e-nyelv.hu
Dede Éva

Dede Éva

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

alany-állítmány egyeztetése

2019.11.11.

Puskás Aréna, aréna

2019.11.11.

Ne gyújts rá! világnap

2019.11.11.

Isten, isten

2019.11.11.

nagyon jólesik

2019.11.11.

korábbi kérdések

 

9. magyar nyelv napja

2019. nov. 13.

Pesti Vigadó, Budapest 

A 16 órakor a Pesti Vigadó Dísztermében (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) ünnepi köszöntőt mond Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel.

Magyaróra-bemutató

2019. nov. 22. 14:00

KKMM Katona József Emlékház 6000 Kecskemét, Katona József u.5.

A Magyaróra című folyóirat bemutatója – Bánk bán-búvárlatok

Áll, mint Katiban a gyerek

2019. 10. 12. 2 hozzászólás

Terjed a neten babaoldalakon, okoskodó oldalakon, jópofa oldalakon, de még mérvadónak gondolt helyeken is:

A járni tanuló gyerek számára készített alkalmatosság neve volt “kati”, azért, mert: “valószínűleg meg is személyesítették az eszközt, amely kvázi bébicsőszként működött, és így lett a neve Kati”. Nos, erre semmilyen nyelvjárási vagy néprajzi adat nincs. A jelzett eszköz: állóka, állószék, járóka. Újabban: bébikomp. A “kati” azonban több adat szerint is sok helyen jelenti a női nemi szervet (pl. Szegedi szótár). A Szamosháti szótárban pedig ezt változatot találtuk: Biztos, mint Katiban a gyerek (tréfás erősítése egy állításnak). Nos ezek alapján sajnos le kell mondani a tetszetős (és eufemisztikus) etimológiáról. A biztos vagy áll, mint Katiban a gyerek egészen konkrétan arra vonatkozik, hogy Kati terhes. Ne higgyünk el mindent az internetes forrásoknak. (Balázs Géza)

Honnan ered az “Áll, mint katiban a gyerek” mondásunk?

A kedves képi összeállítás is számos helyen megtalálható a neten a jelzett ostobasággal együtt.

2 hozzászólás

#1 István 2019.10.12. 15:59:03

Akinek nem volt még 4.-es, 6.-os, 8.-os gyermeke, unokája, annak fogalma sincs, mekkora kincs dr. Balázs Géza professzor úr itteni szóláshasonlat-értelmezése! Arról van szó, hogy az ezen évfolyamok felvételi feladatsorait összeállítók nyomják nem százzal, hanem ezerrel az izgalmasabbnál izgalmasabb közmondásokat, szólásokat és szóláshasonlatokat a felvételizők arcába, hogy nosza, tessenek csak értelmezni! Erre itt van ez a Kati-s gyöngyszem 🙂 Ugye, hogy hasznos lenne, ha Balázs professzor úr szerkesztene egy ilyen stílusú könyvet/könyvecskét, ahol hasonlóan illusztrálva és hasonlóan meggyőzően, ugyanakkor szellemesen lennének értelmezve nyelvünk virgonc ékkövei…

#2 Kovács Benő 2019.10.22. 19:17:34

Egy példa arra. hogyan terjed a neten a hülyeség, s hogy ezt hogyan lehet elegánsan helyretenni. De ne legyetek nyugodtak: ezt az írást jóval kevesebben olvassák, mint az áltudományos magyarázatot!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra
korrektor verseny