105. Csécse, a tündérsziget

2019. 09. 16. nincs hozzászólás

„Énnekem Csécse marad a tündérsziget, ahová mindig visszavágytam, ahová mindig úgy tér vissza az emlékezet szárnyán a lelkem, mint a boldogság és a béke kedves szigetére”

írta 1928-ban Móricz Zsigmond a szülőfalujáról. Móricz Zsigmond (140 éve) Tiszacsécsén született 1879. július 2-án. S hogy milyen volt ez a gyermekkor? Édesanyja Pallagi Erzsébet református lelkész leánya, Móricz Bálint, az édesapa ötholdas parasztgazda. Kilenc gyermekük született, kettő közülük korán meghalt meg: az egyik tejhiány miatt „valósággal elsorvadt”, a másik ruháját pedig felgyújtotta egy szomszéd kisfiú. Az elszegényedett család Túristvándiba, majd Prügyre költözött. Móricz Bálint napszámosként tartotta el hét gyermekét, s oly keményen dolgozott, hogy felesége kívánságára az összes gyermeket taníttatni tudták.

Móricz Zsigmond szülőházát az 1960-as években lebonottták. A falu központjában található tiszacsécsei emlékház a 19. század második feléből származó taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas, szabadkéményes szegényparaszti ház, 1966 óta életrajzi múzeum. Az udvaron Varga Imre alkotása, az író egész alakos szobra áll.

(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra