Közelebb került a magyar nyelv szülőföldje

2019. 07. 16. 1 hozzászólás

Az eddigi 4, illetve 5 óra helyett – ha elkészül a Pécel és Hatvan közötti pálya – várhatóan 3 óra lehet Budapestről Sátoraljaújhelyre érni; s ezáltal „a magyar nyelv szülőföldje” közelebb kerül a fővároshoz.

Elkészült ugyanis a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely fővonal utolsó, csaknem 50 km-es szakaszának felújítása és villamosítása. Így már ma is mozdonycsere nélkül, és 100 km/h-s sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Hamarosan befejeződik a Pécel és Hatvan közötti teljes pályafelújítás is, s akkortól az új menetrendben várhatóan három óra alatt lehet IC-vel Sátoraljaújhelyre érni. Sátoraljaújhely Trianon előtt vasúti csomópont volt: innen ágaztak el vonatok Kassa, valamint a Kárpátalja felé. A trianoni határ azonban Sátoraljaújhely központi szerepét megszüntette. A vasúti fejlesztések és régiós együttműködések most új lehetőséget kínálnak a magyar és szlovákiai térség fejlődésére.

Kép: Borsod online



Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere mondta: „Tokaj-Hegyalja megkapta azt a lehetőséget, amelyet az országban más helyek már evidenciának tekintenek. Itt most nem csupán egy felsővezeték kiépítésről van szó, hanem a beruházás a felzárkózás lehetőségét is jelenti a térség számára.”  (A Borsod online nyomán.)

1 hozzászólás

#1 Szentirmai 2019.08.03.21:47:27

Ideje volt. Egyébként elég szép metafora ez a szülőföld…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra