Van lejjebb?

2019. 07. 04. 1 hozzászólás

Frakcióban gyűjtenek – Kármán Imre? – Labda…
Dénes László nagyváradi sajtószemléje

Frakcióban gyűjtenek. Röviden arról, hogy milyen szintre süllyedt mára a dicső múltú nagyváradi újságírás. „Bihar megyében hat, míg Váradon három frakcióban fogják gyűjteni a hulladékot” – így vezeti fel a BN tegnapi számának címoldalán megjelent, majd az 5. oldalon folytatott írását a lap vezető szerkesztője, hogy aztán végig arról írjon: öt „frakcióban” kell majd gyűjteni a szemetet. Fel is sorolja ezeket tételesen: 1. lebomló hulladék, 2. papír és karton, 3. műanyag, 4. üveg, 5. végül háztartási (vagy szakszóval kommunális) hulladék. A hülyének nézett olvasó hiába számol, sehogy sem jön ki a hat. Nem is kell kijönnie, mert a cikk egyik belső alcíme meg is erősíti: Öt frakció. De akkor az elején miért hirdetett hatot? Azt már csak mellékesen említem, hogy a tudósító négyszer is egy Ecolet nevű ügynökséget nevez meg a szemétgyűjtés lebonyolítójaként, ám annak Ecolect a valódi neve. Nem kell hozzá nagy ész: a colectare (gyűjtés) román kifejezésből ered a név, erre egyedül a BN újságírója nem jött rá…

Kármán Imre? Szintén címoldalon „a magyar érettségiről” számol be a lap egyik riportere, cikkét így kezdi: „Kedden a magyar nyelv és irodalom vizsgával folytatódott az érettségi. A vizsgára összesen 523 diák iratkozott fel, közülük tízen nem jelentek meg. Tizenöt diák német nyelv és irodalomból, 14 szlovák nyelv és irodalomból, 484 diák pedig magyar nyelv és irodalomból érettségizett…” Tehát 523-an iratkoztak fel Biharban a magyar nyelv és irodalom vizsgára, közülük 15-en németül, 14-en szlovákul írtak. Érti ezt valaki? (A hab a tortán: a cikkíró szerint Kármán Imre Fanni hagyománya című művéről is írhattak… volna, ha létezne ilyen nevű írónak ilyen nevű műve. Kármán József klasszikusa Fanni hagyományai címen jelent meg, Kálmán Imre operetteket írt…)

Labda… Gyöngyszem a lap sportoldaláról: „labdarîg= Európa-bajnoki selejtező”. S ez pont így jelent meg nyomtatásban… (Dénes László, FB-bejegyzése, Nagyvárad)

1 hozzászólás

#1 XY 2019.07.15.17:49:38

Persze, hogy van lejjebb. Mindig van lejjebb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra