e-nyelv.hu

Genetika és nyelvtudomány

2019. 06. 25. 2 hozzászólás

Sokáig a nyelvtudomány egyeduralkodó volt a magyarság eredetének kutatásában. Az uráli-finnugor nyelvrokonság tudományos elmélete elhomályosított minden más megközelítést.

Azután voltak bátortalan, halk, de szinte rögvest heves ellenállásba ütköző hangok: meglehet, hogy a magyar nyelv uráli és finnugor, de a magyarok kultúrája mégsem egészen az. A kevésbé bátortalanok kijelentették, hogy nyelv- és néprokonság nem feltétlenül ugyanaz.


Amikor először jelentkeztek a genetikusok, egyes nyelvészek ezzel vetették el fellépésüket: „semmivel sincs több közük egymáshoz, mint a biciklinek a szemüveghez”. (Más, ennél furcsább lelkületre valló hasonlatokat is ismerünk.)


Persze a mindenkori tudományos ismeretekhez szigorúan ragaszkodók szívesen nézik agyalágyultnak, elmebetegnek azokat, akik más szempontokat hoznak be. És persze tényleg, olykor van szabadnap az elmegyógyintézetben.


Ehhez képest 2019-ben az MTA honlapján már ismertetnek egy nemzetközi folyóiratban is publikált, régész, antropológus, nyelvész által közzétett kutatást: „Nem mi vagyunk finnugor eredetűek, hanem a nyelvünk”. Elolvastuk mind az eredeti, mind az MTA-féle összefoglalást, de bevalljuk, nem egészen világos, hogy miből milyen következtetést von le. Mintha azt mondaná, hogy a genetika azt bizonyítja, amit a nyelvtudomány, és azért mégse. A 2018-as újhelyi nyelvésztáborban már hallottuk ennek a kutatásnak az eredményeit, akkor is értetlenkedtünk egy kicsit, nem értettük. Ehhez képest az MTA honlapja most már tudományosan bizonyított állításokról szól. De ezek az állítások nem egyértelműek számunkra.


A Magyar Nemzet 2019. június 15-ei számából (Julianus barát baskírjai) című írásból megtudjuk, hogy más, genetikus kutatók sem egészen értik a következtetéseket, nekik az adatok mást is mondanak, de azt meg az MTA honlapja nem hajlandó közölni. Ezért a Magyar Nemzet közli az ő magyarázatukat, de bevalljuk, ezt sem értjük igazán.


Azt látjuk, hogy elmozdulás van a néperedet-kutatásban az egyoldalú nyelvi állásponttól egy többszempontú álláspont felé, az irányt is értjük, de hogy mi következik a genetikai megállapításokból, azt egyelőre nem érjük. Szerintünk nem csak mi. Ettől kezdve csak kérdéseink vannak, amelyeket igyekszünk föltenni, de egyelőre várjuk az illetékesek közérthető magyarázatait, ha már elkezdődött valamiféle polémia.


(Vízkeleti Szilveszter)


2 hozzászólás

#1 László Pista 2019.06.25. 11:48:51

Érteni vélem az iróniát: nem értjük, csak a kérdések vannak. Az MTA viselkedése is furcsa: közöl valamit, de a rá vonatkozó kérdéseket nem. Megszokhattuk!

#2 beszóló 2019.06.26. 12:09:34

Lehet, hogy csak arról van szó, hogy a nyelvész nem érti genetikust.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra
korrektor verseny