91. Gertrudis, a rossz és a jó

2019. 06. 10. nincs hozzászólás

200 éve, 1819-ben született meg Katona József Bánk bán című drámája. A drámában szereplő Gertrudis azóta egyértelműen negatív figuraként, az idegen elnyomók megtestesítőjeként él a köztudatban. A valóság összetettebb.

Gertrúd 1185. szeptember 24-én született a bajorországi Andechsben. II. András és Gertrúd 1203 előtt házasodott össze. Öt gyermekük között van a későbbi IV. Béla és Szent Erzsébet. András király kevdezett a királyné rokonságának, ezért a magyar főnemesek egy csoportja (Péter ispán, Kacsics nembeli Simon és Bánk veje, Simon) összeesküvést szőtt ellene. A merényletet a főurak II. András halicsi hadjáratának idején hajtották végre: a Pilisben rendezett királyi vadászaton megölték Gertrúdot. A merénylet történetét Katona József Bánk bánja és Erkel azonos című operája dolgozta fel. A két műben foglaltakkal ellentétben a merániak nem zsarnokoskodtak az ország lakossága fölött, a parasztság nem szenvedett el különleges kizsákmányolást és nélkülözést. Ám András egész vármegyéket adományozott el, s ez kiváltotta a magyar főurak féltékenységét. A Gertrúd elleni merénylet legvalószínűbb oka pusztán a királynéval és német környezetével szembeni ellenszenv lehetett.




Kép: BG


II.András szeretett feleségét halála helyszínének közelében, a pilisi cisztercita kolostorban, díszes szarkofágban temette el. A török hódoltság alatt elpusztult kolostor romjai a mai Pilisszentkereszt területén vannak, a gótikus síremlék maradványai a Magyar Nemzeti Galériában láthatók. A szentkereszti erdőben végzett ásatásokat vezető Gerevich László régészprofesszor szerint a síremléket a híres francia építész, Villard de Honnecourt készítette.


Nekem erről India legszebb műemléke, szimbóluma jut eszembe: az agrai Tadzs Mahal. Sáh Dzsáhán mogul uralkodó építtette a gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége Mumtáz Mahal emlékére (1632—1647), s lett az örök szerelem jelképe.


(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra