86. 2-es, a legszebbek között

2019. 04. 15. nincs hozzászólás

Fel sem tűnik annak, aki naponta utazik vele, hogy a budapesti 2-es villamos a világ legszebb villamosvonalai közé tartozik.

A villamos a Közvágóhídtól indulva a Petőfi hídnál éri el a Duna vonalát, amelyet hűen követ (csak a Parlamentnél tesz egy kis kerülőt) a Margit hídig. Ha Budapest legszebb panorámáját akarjuk látni, akkor elegendő felülni a 2-es villamosra. Róla tárul a legszebb látvány a budai hegyekre, a Gellért-hegyre, a Vár-hegyre, innen figyelhető meg legszebben a Nemzeti Színház, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Gellért-szobor és a Vár épületei. A Parlamentből Rákosi Mátyás is szemlélhette a túlparton a sok templomot, állítólag zavarta is egy kicsit, de odáig nem merészkedett, hogy lebontatta volna őket.


 

Nemcsak a pesti 2-es villamosról szép a város, hanem Budáról is szép a 2-es villamos és környezete


A felmérést és nyilván szubjektív sorrendet 2012-en a National Geographic végezte el. A 10-es listán a budapesti 2-es villamos a hetedik helyet foglalja el, maga mögé utasítva a berlini 68-as villamost, az amszterdami 2-es villamost és a lisszaboni 28-as villamost is.


És valószínűleg még előkelőbb helyen végezne, ha 1995-ben az akkori BKV illetékesei megfogadják e rovat gazdájának javaslatát: hogy a Duna-korzón a 2-es villamos pályáját fonódó vágányokkal, az állomásokon kitérőkkel alakítsák át, s ezzel a Duna-korzó egy összefüggő, és a Dunától nem lezárt sétánnyá alakulhatott volna. A levélben a keskeny utcákon közlekedő amszterdami villamosok példáját említettük. A BKV válaszában azt szerepelt: a 2-es villamos forgalmi sűrűsége ezt nem teszi lehetővé. (Kár, hogy nem olvastak alaposan: az amszterdami villamosok példáját említettük, ahol ilyen fonódó szakaszokon egyszerre 4-5 járat is jár…)


A helyezett villamosvonalak: Torontói 501 Queen Streetcar (Kanada), Seattle-i George Benson Waterfront Streetcar (Washington State), New Orleans-i St. Charles Streetcar Tour (Louisiana), San Fraciscó-i Streetcar F (Kalifornia), Hong Kong-i emeletes villamos (Kína), Melbourne-i 96-os villamos (Ausztrália), Budapesti 2-es villamos (Magyarország)…


(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra