e-nyelv.hu
Mayer Péter

Mayer Péter

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

vesszőhasználat

2019.02.15.

nem kettősség

2019.02.15.

csak tudat

2019.02.15.

ifjúházas-kölcsön

2019.02.15.

magánűrkutatási vállalkozás

2019.02.15.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

epigramma

pillanatvers

pársoros

magvers


Az anyanyelv nemzetközi napja

2019. febr. 21. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 

Nyelvében él a nemzet — nálunk és más népeknél

Kárpát-medencei korrektorverseny

2019. márc. 23. 10.00--15.00

Duna Palota, Budapest 

A sajtónyelvi helyesírásért

Az 53. magyar nyelv hete megnyitója

2019. ápr. 8. 

Budapest

Ünnepi ülés az ASZ megalapításának 30. évfordulója tiszteletére

Ünnepség a magyar kultúra napján

2019. 01. 24. nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 2019. január 22-én délután ünnepelte a magyar kultúra napját. A Himnusz születésnapja 1989 óta a magyar kultúra ünnepe is, az országszerte tartott rendezvények sorába évek óta beáll a két szervezet is.Az eseménynek a Magyar Művészeti Akadémia új székháza adott otthont. Az Andrássy úti palota szecessziós hangulatát úgy őrizték meg a tervezők, hogy az épület emellett a 21. századi elvárásoknak is megfeleljen.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Juhász Judit köszöntötte a megjelenteket, majd Adamikné Jászó Anna nyelvészprofesszornak adta át a szót, aki A klasszikus magyar irodalom olvasásának szükséges voltáról címmel tartott előadást. Adamikné tanárnő az előadásában az irodalom-tananyag drámai csökkenésére hívta fel a figyelmet. Ennek írott változata az E-nyelv Magazinban olvasható.


A Szövetség nagy büszkesége, hogy a 2017-ben bemutatott háromkötetes Arany-szótár után most Beke József Bánk bán szótárának második kiadását mutathatta be. Beke tanár úr Juhász Judittal beszélgetett az írói szótár készítésének nehézségeiről és a Bánk bán szótárról. A BBSz. megvásárolható könyvesboltunkban.


Végül Ódor László Balázs beszélni tanul – Jegyzetek a nyelv születéséről című könyvét mutatták be, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg. A Sebestyén Ilona kiadóigazgatóval folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a kötet érdekessége, hogy az a Balázs, akinek a nyelvfejlődéséről szól a kötet, ma középkorú férfi, a kétnyelvűség témája viszont még talán aktuálisabb is, mint évtizedekkel ezelőtt. A kiadvány a Nap Kiadó oldalán vásárolható meg.


A bemutatott kötetekből részleteket olvasott fel Zámbori Soma színművész. Zenei darabokkal pedig Ács Dominika fuvolaművész, Fellegi Dávid gitárművész, Karasszon Eszter csellóművész örvendeztette meg a telt házas rendezvény közönségét. A műsorvezető Tóth Zsófia rádióbemondó volt.(BM)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra
korrektor verseny