74. Öröm és üröm

2019. 01. 04. nincs hozzászólás

Két hasonló hangzású szó ellentétes jelentéssel: öröm és üröm. A szólás szerint üröm az örömben a tapasztalaton alapszik. Az örömbe vegyülő keserűség elronthatja a legnagyobb jó érzést.


Régi játék, hogy ellentétes szavakat mondjunk: fehér – fekete, jó – rossz, hideg – meleg, öröm – ? Bánat – vágjuk rá automatikusan. Esetleg: öröm – üröm. E kettőnek hasonló a hangzása, s közös bennük, hogy nem tudjuk, milyen eredetűek (üröm: „Bizonytalan eredetű szó. Talán ótörök jövevény: csuvas, tatár, baskír erem (‘üröm’)”; öröm: „Talán finnugor örökség, de az egyetlen és távoli rokonnyelvből való példa, a lapp arvu(k) (‘vidám’) kevés bizonyító erővel bír.”) Gyakoriságuk nem egyforma, az öröm szó köznyelvi, gyakori; a választékosnak, irodalminak minősített üröm sokkal ritkább.


A jókívánságok között az öröm nem maradhat ki, szeretünk a gyerekünknek, társunknak, szerelmünknek, általánosabban szeretteinknek örömöt szerezni (mai változatban sokszor okozni…), sőt idegeneknek is – ha az elesettekre, rászorulókra gondolunk. Alapvető emberi törekvés az öröm, vagyis a derűs, vidám lelkiállapot elérése kedvező esemény nyomán. Tünékeny az öröm, „illan”, ahogy Tóth Árpád írja.




Üröm (wikipedia.hu)


Az öröm sokszor teljes. Van olyan örömteli helyzet, amelyben hirtelen megjelenik valamilyen rossz érzés, árnyék, keserűség, vagyis üröm. Eredetileg az üröm egy kesernyés ízű fűszernövény neve, s az ízérzet (keserűség) átvitt értelemben a lélek állapotát jellemzi, a bánathoz hasonló. Mivel az „öröm illan”, már ez önmagában is okozhatja: „Legédesebb percünkbe is vegyül / Egy cseppje a mondhatlan fájdalomnak, / Talán sejtjük, hogy az ily perc – virág, / S így hervatag.” De okozhatja egy gúnyos tekintet, megjegyzés, beszólás az öröm pillanataiban. Örömébe üröm vegyül, hangzik választékosan.


Az öröm és üröm hasonlósága az összetartozásukat jelenti nekem, ahogy „Az élet mellett ott van a halál, / A boldogságnál a lehangolás, / A fénynél árnyék, kétség és remény.” Mégis azt kívánom, hogy az új esztendő mindenkinek üröm nélküli örömöket hozzon.


 (Tóth Árpád- és Madách Imre-idézetek)


Az írás teljes változata az E-nyelv Magazinban olvasható. http://e-nyelvmagazin.hu/2018/12/31/orom-es-urom/



(Dede Éva)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra