Elekfi Lászlóra emlékezünk

2018. 12. 21. nincs hozzászólás

Egy olyan, ma már nem létező nyelvésznemzedék tagja, amelynek a nyelvtudomány még EGY tudott lenni: grammatika, szemantika, pragmatika, horribile dictu nyelvművelés… vagyis nyelvtudomány kulturális köntösben; a nyelvtudomány szinte minden ágát sikerrel művelte.

Tudománytörténeti szempontból maradandót alkotott Brassai Sámuel nyelvészeti munkásságának fölfedezésével és aktualizálásával, az aktuális mondattagolás alkalmazásával (Petőfi verseinek mondattani és formai felépítése, 1986.), a ragozási szótárral (1994), és a szépkiejtés fonetikai elveinek kidolgozásával (Az értelmes beszéd hangzása, 2004, Wacha Imrével).


A magyar nyelvtudomány talán legidősebb képviselőjétől búcsúzunk, életének 99 évében, 2018. december 10-én hazatért Teremtőjéhez, ahogy a gyászjelentés tartalmazza.




Elekfi László Bárczi Géza Kiejtési Alapítvány konferenciáján 2007. novemberében. (A képet a szerző készítette.)


Dr. Elekfi László 1920. április 24-én Szegeden született. A Pázmány Péter Tudományegyetemre és a Zeneművészeti Főiskolára járt, majd tanárként helyezkedett el. 1943-tól 1944-ig a Pester Lloyd zenekritikusa volt. 1952-től 1976-ig az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, 1976-tól 1985-ös nyugdíjba vonulásáig tudományos főmunkatársa volt. Dolgozott az értelmező szótár, a nagyszótár, a Petőfi-szótár, a Nyelvművelő kézikönyv munkálataiban, elkészítette a Magyar ragozási szótárt. 2006-ban lett az MTA doktora. 1997-ben Pais Dezső-díjat, 2004-ben Révai Miklós-emlékérmet, 2007-ben Kazinczy-díjat kapott.


Nagyon jó barátságban volt apámmal, P. Balázs Jánossal: sokat gondolkoztak és dolgoztak együtt – emlékszem, amikor apám este azt mesélte, hogy ebéd közben Elekfi tanár úrral (neki: Lacival) ragozási sorokat próbáltak. Apámat halála előtt Büky Béla és Elekfi László látogatta meg utoljára az intézetből. Ezért most a búcsú személyes is, értékeltem, tiszteltem Elekfi tanár úr munkásságát, és példaként is szeretném állítani a jövő nyelvész nemzedéke elé. Jó lenne, ha lennének még ilyen polihisztor nyelvészek, bár a világ és a nyelvtudomány nem efelé halad.


Laci bácsi, Isten nyugosztaljon!


Balázs Géza


Elekfi László hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. január 3-án 15 órakor lesz a Szent Család Plébániatemplomban (Budapest, VI., Szondi u. 67.).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra