e-nyelv.hu

69. Sátorosok

2018. 12. 03. 1 hozzászólás

A magyar címerben szereplő hármas halom a hagyomány szerint a Tátra, Mátra, Fátra hegységet jelenti.

Bár meglehet, hogy ez csak azért van, mert a három hegységnév rímel egymásra. A további magyarázatok közül az egyik az, hogy a hármas halom a Kálváriát (a Golgota-hegyet) jelképezi. Feltűnő, hogy sok városunk fölé magasodnak jelképes hegyek. A Zobor-hegy Nyitra fölé, a Cenk-hegy Brassó fölé, de hegy lábánál fekszik Buda(pest), Vác, Gyöngyös, Eger, Miskolc, Tokaj, Pécs, Szekszárd, Celldömölk is. Sátoraljaújhely fölött a Sátor-hegy áll, sőt a Sátor-hegyek (Sátorosok), mintegy őrizve a várost. A vulkáni eredetű, összekapcsolódó hegyeket – melyek a Zempléni-hegységhez tartoznak – olykor Sátoros-hegységnek is nevezik.


Vajon egyes városaink miért is települtek hegy lábához? Talán azért, hogy a városlakók néha fölmenjenek rá körülnézni, védekezni, vagy egyszerűen csak azért, hogy a település fölé magasodó hegy messziről jelezze az irányt. A háromszög-alakú hegyek a piramisokra is emlékeztetnek.


Sátoraljaújhely a meghökkentően szabályos Sátor-hegy tövébe települt. A város lakói mindennap gyönyörködhetnek a pompás természeti látványban. (A Magas-hegy 514 m – sípályával, felvonóval, kalandparkkal, a Sátor-hegy 460 m, s ide tartozik még a Kecske-hát, a Fekete-hegy, a Tatárka.) A Sátoraljaújhely melletti Szár-hegyen 1936 óta áll (a rendszerváltás óta felújítva) a Magyar kálvária.


(Szöveg és kép: BG)


1 hozzászólás

#1 Károly György Tamás 2018.12.03. 19:59:11

Talán azért, mert a várakat hegyekre volt célszerű építeni, és a települések a várak köré épültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra
korrektor verseny