Dugás

2018. 10. 30. 2 hozzászólás

„Hárman meghaltak itt a dugásban”

Mesélte egyszer egy gyergyószentmiklósi ember a pestieknek. „Szép halál” gondolta a pesti. Később kiderült, hogy Gyergyó környékén dugásnak nevezik a töltést, a gátat, a gát előtti tavat. Tehát itt haltak meg hárman. Keressük az Új magyar tájszótárban a dugás szót, de csak ezt a hasonló jelentést találjuk: az a halászati mód, amelynek során a vízfolyás medrét pl. vesszővel elrekesztik, és a vizet másik mederbe terelik (Andrásfalva). Ez kb. megfelel a gát jelentésének.  Most azonban Somogy megyei adatra is bukkantunk. Zselicben van egy Dugás nevű domb és egy Dugás-kút nevű forrás. Ez utóbbi helyen van a „csillagpark” (erről később számolunk be). Így köti egy nem szótározott, nem elemzett szó, Somogyot Erdéllyel.


(A dugás szó erdélyi előfordulásáról lásd: Kiss Róbert Richard: Így látják a magyarokat a világban. Bp., 2014. 159; szöveg: VSZ, kép: TR)




 

2 hozzászólás

#1 Balázs György 2018.10.31.22:06:17

Csíkban, pontosabban Felcsíkban, van egy Dugásfürdő nevű hely, Csíkdánfalva Dăneşti) mellett, a településtől néhány kilométerre, jelenleg is működik, szabad medence és kádfürdőként.

#2 Etimon 2018.11.10.10:15:29

A dug szó etimológiája: töm, megtöm. A gátat tömik, azaz dugják. A dugás lehetne tömés, a dugáskút meg töméskút. Nem véletlen a szlengben sem a töm és a dug azonos jelentése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra