Kamuhíres, konteós, kattintásvadász

2018. 09. 23. 2 hozzászólás

A társasági (közösségi) média legmélyebb bugyraiban tenyészik és onnan terjed a megtévesztő, becsapásra, megvezetésre játszó és a sejthetően politikai vagy gazdasági érdekeket szolgáló, pokolian manipulatív közlemények sora.

Sajnálatos, de a mediatizált tartalomnak még mindig erőteljesebb hitele van, mint a szóbeszédnek. Ezért nagyon sok ember „beugrik”, tényként kezeli azt, ami álhír; áldozata lesz az átverésnek – sokszor úgy, hogy nem is tudja. Évek óta figyeljük és értékeljük az urbanlegends.hu oldalt, amelyet oknyomozó újságírók működtetnek, s igyekeznek lerántani a leplet a legtöbb átverésről.  Az átverős híroldalakat a következőképpen tipizálták (ezt akár iskolában is tanítani kellene):




  • kamuhíres: kitalált híreket terjesztő oldal,

  • elfogult: az anyagait egy bizonyos világlátás/cél érdekében súlyosan eltorzítva, egyoldalúan közreadó oldal,

  • áltudományos: tudományosan megkérdőjelezhető nézeteket propagáló oldal,

  • konteós: összeesküvés-elméleteket terjesztő oldal,

  • szatirikus: az irónia és humor eszközét használó oldal,

  • kattintásvadász: félrevezető címekkel, facebookos megjelenéssel és régi témák felmelegítésével operáló oldal.


A honlap segíti a kritikus gondolkodás kialakítását. Tudni kell, hogy magánkezdeményezés, mindenféle támogatás nélkül. Kérik is a látogatókat, hogy havonta legalább egy kávé, magazin vagy könyv árával támogassák. Sajnos a kattintásvadász oldalak ennél jóval többet zsebelhetnek be.


(Manyszi-infó, kép: 24.hu)

2 hozzászólás

#1 Szentirmai 2018.10.01.21:47:13

Rohadtul idegesít, hogy naponta kapok ilyen kamu híreket. Még jobban, hogy kedves ismerőseim küldik őket. Már gondolkodom, hogy letiltom őket.

#2 papa69 2018.10.07.16:34:41

1. Telepíteni kell az UblockOrigin-t, ami beépül a böngészőbe.
2. Letiltani az ismerősök leveleit, nem kell őket letiltani, csak a leveleiket. Attól fogva semmi gond. Az UblockOriginnel pedig az egér jobbgombjával oldalakat is lelehet tiltani. Amióta nekem ez a beépülőm van, semmi gondom sincs a reklámokkal, sem az ismerőseim leveleivel. A leveleket ha akarom megnézem, de ha nem érdekel törlöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra