57. Megújult emlékmű a Magyar Királyság régi sebeihez

2018. 08. 18. nincs hozzászólás

„Hogy a Keresztrefeszítettnek meggyalázására és a keresztény nép nem csekély pusztulására és romlására a Magyarországra bejövő tatárok benyomulása és előrevonulása uraságod előtt világosan álljon, módomban van méltóságodnak elküldenem ezt a tetteikről írt kis munkámat, amelyet valótlan adatok belevegyítése nélkül állítottam össze. Olvassa végig figyelemmel!”

– kezdi Rogerius mester a tatárjárást leíró Siralmas ének című munkáját.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Muhi falu bizonyára a tatárok által IV. Bélára és a magyar seregekre mért vereséget juttatja eszünkbe. 1241-ben április 11-12-én a királyi hadak és a tatár seregek a Muhi melletti síkon csaptak össze. A Batu kán vezette sereg a morálisan szétesett magyar seregre könnyen mért elsöprő vereséget. A magyar sereg és vezérkar odalett, Béla király pedig menekülni kényszerült. A tatár sereg ezután kezdett portyázni az ország nyugati felében is, brutális pusztítást végezve.


A magyar történelem e szomorú szakaszának és a csatában elesett hősöknek emel emléket Muhi határában a jelképes sírhalom. Az emlékművet 1991-ben Vadász György tervei alapján építették. 2018 tavaszára a magyar kormány felújította azt, így újra méltó körülmények tiszteleghetünk a muhi csata emléke előtt.





(Szöveg: Blankó Miklós, kép: Molnár Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra