e-nyelv.hu

Mucsai

2018. 07. 15. 3 hozzászólás

Mucsai díjasok… olvassuk Kosztolányi Dezső Esti Kornél című regényében.

Az Értelmező kéziszótár szerint: 1. elmaradott, tájékozatlan, parlagi (ízlés, ember), 2. Ilyen ember.


De vajon miért mucsai? Nincs Mucsa nevű település. Talán a Mocsa és a Mucsi községnevek hatására jött létre szóvegyüléssel. Lélektani-nyelvi motiváltsága talán a településnevek nevének és bizonyos (al)testi megnevezésnek az egymásra hatásában rejlik.


Karácsony Sándor ezt gondolja tovább: s a város-vidék (sajnálatos) ellentétében látja az efféle megnevezések motiváltságát: „Úgy is mondják: Mucsa, úgyis: Piripócs, néha úgyis: Kutyabagos, legtöbbször úgy emlegetik: az Isten háta megett, németül is valami ilyes neve van: Herrgottswinkel, ami magyarra fordítva annyit tesz, mint a jó Isten szugolyája. Kedves mulatság jobb társaságban a furcsa nevű falukat (vagy inkább állomás-neveket) emlegetni: Szilasbalhást, Reszege-Piskoltot, Csajág-Röcsögét, Fugyi-Vásárhelyt, Kurd-Csibrákot, Szakály-Hőgyészt, Markota-Bödögét.” (Karácsony Sándor: Pokolfélegyháza. A magyar világnézet, Bp. 1941.)


Móricz Zsigmond is használta a Fáklya című regényében fiktív településnévként, de ott még Musa formában szerepelt. Az Etimológiai szótár szerint első szótározott adata 1924-ből származik, de valószínűleg a szó létrejötte jóval korábbi.


(Szöveg: Vízkeleti Szilveszter, kép: wikipedia.hu)

3 hozzászólás

#1 E 2018.07.15. 21:42:35

milyen mucsai téma

#2 Benkő Éva 2018.07.16. 16:23:06

Nagyon hasonlít ehhez az alpári szavunk. Sokan konkrét falunévre gondolnak kapcsán (Tiszaalpár), holott nem arról lehet szó.

#3 Antal K. 2018.08.01. 10:21:00

És ide kapcsolódik a jutasi is szerintem. Jutasi katona, őrmester

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra