e-nyelv.hu

51. Énekkel nevelés, zenei anyanyelv

2018. 07. 11. 1 hozzászólás

Gyarmath Olga a legendás békés-tarhosi iskola egyik tanára Gulyás György iskolalapító, igazgató, karnagy emlékének állított könyvében („Tudsz-e Tarhosért lelkesedéssel dolgozni?”) írja:

& „Minden magyar álmodozó”. Kodály írta. Keresem a megvalósult és a be nem teljesült álmokat Gulyás György életében. Ő ezeket az álmokat így nevezte:


& „mennyire szívügyem volt”.


Hiszem, hogy meghatározott feladattal születtünk erre a világra, és hogy a nagy út végén el kell számolnunk a teljesített és meg nem valósított feladatokról. (…) Amikor Gulyás György (…) megismerte Kodály, Bárdos, Kerényi énekkari műveit, a zenei nevelés olyan útra talált rá, amely Tarhoshoz vezetett. Úgy élt, és annyi mindent csinált ez az ember, mintha ezer élete lett volna. Szeretett énekelni. Éneklő gyerekek között érezte igazán jól magát. Ragyogott a szeme az örömtől!


& „Amíg énekelünk, boldogabbak vagyunk – mondta -, vagy éppen rádöbbenünk, hogy örömünkben, bánatunkban, tenni akarásunknak nagyszerű kifejezője az éneklés, a zene.”


Voltak, akik még életében „elfelejtették”. Ki tájékozatlanságból, ki közömbösségből, ki irigységből. (…) fájdalmas arra gondolni, hogy nem egészen az lett, aki szeretett volna, és az iskolája sem lehetett egészen olyan, mint amilyennek megálmodta az Emlékiratban. (…) Az emlékiratnak a kulcsszava:


& zenei anyanyelv.


Kodálytól tanulta az énekkel nevelés programját.


& „Ez az iskola azt akarja adni, ami a mienk. Ami a gyermeknek sajátja, s amit csak gyermekkorban lehet megtenni annak, aki anyanyelvet akar teremteni” (Gulyás György, 1947)


(Gyarmath Olga: „Tudsz-e Tarhosért lelkesedéssel dolgozni?” Békés, 2001. 50—52.)


1 hozzászólás

#1 Magyar Margit 2018.07.16. 16:21:36

Megható, hogy ilyen szépen emlékeznek erre a torzóban maradt, de mégis kisugárzó erejű vállalkozásra, amit békés-tarhosi énekiskolának neveznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra
korrektor verseny