e-nyelv.hu

A 2017. év szavai – a múzeumok éjszakáján

2018. 06. 27. nincs hozzászólás

A Bubi, a Budapesten üzemeltetett közbringarendszer nevének mozaikszava lett a tavalyi év szava.

Hagyomány, hogy a múzeumok éjszakája keretében, a Magyar Nyelv Múzeumában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalmon rendezett programon jelentetik be, mi is lett a hazai nyelvész közösség szerint az év szava, antiszava, ifjúsági szava és költői szava. (Más kérdés, hogy a Manyszi ezt már januárban is megtette, de valahogy nagyobbat szól a múzeumok éjszakáján való közzététel. A június 23-án 21.00 órakor kezdődő programban Minya Károly és Balázs Géza állt a mikrofon elé.) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára elmondta, a szavakat a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) munkatársai és szakmai partnerei véleménye alapján választották ki. A szókincskutató a döntést azzal indokolta, hogy a Bubi környezetbarát és közösségteremtő kerékpár-kölcsönző rendszer. A név a szolgáltatás elindulása óta közismertté és közkedveltté vált, könnyen megjegyezhető és polgárjogot nyert a magyar nyelvben.
Az év „antiszava” a plázaterepjáró, a „tömzsi formájú, magasított alvázú, tuningolt, hivalkodó” jármű, főként a plázák parkolóiban jelenik meg. Az indoklás szerint az autó „a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója” és egy nem túl szimpatikus életérzést közvetít.
Az év ifjúsági szava az egoszörf. Minya Károly kiemelte: ez az énkeresés sajátos módja, amely nem filozófiai értelemben, hanem a digitális térben használatos. Mint mondta, az egoszörf azt jelenti, „hogy beütjük a nevünket az internetes keresőbe, és elolvassuk, milyen felületeken vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Mindez tekinthető önimádó cselekedetnek, de lehet praktikus is, hiszen naprakész információt nyújt rólunk” – tette hozzá a nyelvész.
Az év költői kifejezése a hímes templom, ami egy festett, színpompás mennyezetű, kazettás templomot jelöl. Ez egy sikeres szófelújítás, egy néprajzkutató érdeme – mondta Minya Károly. A múzeumok éjszakáján történt bejelentést eddig csaknem 50 orgánum közölte, ezért mi is közzétesszük. (MTI, Manyszi, kép: Manyszi)


A teljes indoklás a Manyszi honlapján megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra