Földrajzi, magyar nyelvi és szövegértési „lecke” nemcsak „fiúknak”[1]

2018. 06. 16. 1 hozzászólás

Kérem, nézzék meg figyelmesen a mellékelt térképvázlatokat! Remélem, segít abban, hogy megértsék, mi a különbség Közép-Kelet-Európa, illetve Kelet-Közép-Európa földrajzi helyzete és földrajzi fogalma között!

És abban is, hogy Magyarország és a Visegrádi Négyek másik három országa Kelet-Közép-Európában van, nem Közép-Kelet-Európában! Nemcsak földrajzilag, hanem a magyar nyelv és szövegértés szabályai szerint is! Azaz Kelet-Közép-Európa esetében a „Kelet” Közép-Európa jelzője, Közép-Kelet-Európa esetében a „Közép” Kelet-Európáé! S ahogy a térképvázlat is mutatja Közép-Kelet-Európa körülbelül Kelet-Európának a Dnyeper és a Volga közötti része.


Sajnos az utóbbi hét (7) évtized történelmi-társadalmi eseményei, az ezeket vizsgáló tudományok és az egyre igénytelenebb tömegtájékoztatás alaposan összekeverték az égtájakra és a társadalmi berendezkedésre vonatkozó fogalmakat (Hevesi A.: Nyugat és Kelet határán. Földrajzi Közlemények, 2002: 1-4., 163-168). Nyugati (!) országként szerepeltették pl. Norvégiát, Svéd- és Finnországot, esetenként a volt Jugoszláviát, néha még Japánt is! S mindennek siralmas hatása máig érzékelhető, azaz hallható és olvasható.


Bár, ahogy a mellékelt ábrán is látszik, Európa két nagy tájának, Közép- és Kelet-Európának természetföldrajzi határai helyenként bizonytalanok, de Kelet-Közép-Európa Közép-Európa része, Közép-Kelet-Európa pedig Kelet-Európáé! Az égtáji megjelölések csillagászati, térképészeti és természetföldrajzi alapfogalmak! Illenék ezt a földrajzzal többé-kevésbé rokon tudományok – főleg a közgazdaságtan, a geopolitika-politológia és a történelem művelőinek – és persze a tömegtájékoztatásnak is megtanulnia és tiszteletben tartania! Mert az igénytelen pontatlanság az félretájékoztatás, s mint ilyen minden tekintetben káros, itthon és más országokban egyaránt!


Miskolc, MMXVIII, Szent Iván havának 7. napján


Hevesi Attila professor emeritus,


végzettsége szerint biológia-földrajz szakos középiskolai tanár,


az MTA földrajztudományi doktora


[1] Utalás Ady Endre „Történelmi lecke fiúknak” c. versére.




1 hozzászólás

#1 BM 2018.06.16.20:42:33

Nem tudom, hogy miért olyan nehéz ezt megtanulni az illetékeseknek, világos, mint a nap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra