e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

vérzek, vérzem

2018.10.23.

bachelorképzés

2018.10.23.

nagy formátumú

2018.10.22.

öcsé

2018.10.22.

igazgatóhelyettes

2018.10.22.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

rezümé

szövegsűrítet

tartalommag

magszöveg


19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny

2018. nov. 9--10.

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40., 200-as terem)

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság

VIII. Magyar nyelv napja

2018. nov. 13.

Budapest

Új nézőpontok a magyar nyelv leírásában 7. A nyelv hálózatos leírása

2018. nov. 22--23.

ELTE BTK

ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék

47. Ahogy egymással bánunk, az a hazánk

2018. 06. 03. nincs hozzászólás

Barátaim a kőhegyi menedékháznál olvasták ezt a feliratot: „Ahogy egymással bánunk, az a hazánk”.

Egyszerűsítve: Ahogy egymással bánunk, olyan (lesz) a hazánk. Csodálatos mondat. Erőt adó mondat. Barátaimmal arról beszélgettünk: Hová lett belőlünk a mosoly, a bizalom, a kedvesség? Pár hete olvastam egy interjút Spanyolországban dolgozó magyarokról. Azt mondták, ott is egyre több a munkanélküli, a külföldiek sem keresnek sokat. De annyival jobb, hogy nincs napi stressz.


Hogyan lehetne ezen változtatni? Hallottam egy javaslatot: kellene egy új szárszói konferencia. Ahol még a háború alatt a legkülönfélébb emberek együtt gondolkodtak, beszélgettek a jövőről. Kézbe vettem A világ számokban (2012) című könyvet. A „boldog bolygó index” szerint a világ legboldogabb országa Costa Rica, majd Dominika, Jamaica, Guatemala, Vietnam…, Kuba…, Honduras…, Egyiptom…, Bhutan…, a 22. Srí Lanka, a 23. Mexikó. Nem értem: a világ legtöbb, egy személyre jutó gyilkossága Hondurasban van. Egyiptomban zűrzavar. Guatemalában az élelmiszerboltot is fegyveres őrzi. Mexikóban drogháború. A legboldogabb országok többsége szegény. És meleg, trópusi éghajlatú területen van. Ebből két dolog következik: a boldogság nem függ a pénztől, de függ a meleg éghajlattól. Ám mi még a kánikulában is boldogtalanok vagyunk. Rigmusba is foglaltuk: Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő, mindig esik az eső. Figyeljék meg a magyar időjárás-jelentéseket. Minden rossz: a havazás, az eső, a hideg, a meleg. Komolyra fordítva: Jóllétünk (nem jólétünk) attól függ, ahogy egymással bánunk, beszélünk. És ahogy egymással bánunk, az a hazánk. Legyen szerethető!


(Szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra