e-nyelv.hu

Közéleti kifejezések (20.): Hibrid politikai rendszer

2018. 05. 04. 4 hozzászólás

Hibrid politikai rendszer vagy rezsim átmeneti kategória, amely magában egyesíti a demokratikus és autoriter (tekintélyelvű, diktatórikus) rendszerek egyes tulajdonságait.

Fritz Tamás magyarázata: „Több megértésre és szerénységre van szükség a más civilizációk és régiók rendszerépítéseinek megítélésekor, s különösen az nem ildomos, hogy mi, euroatlantiak mondjuk meg a thaiföldieknek vagy Kirgizisztánnak, Szingapúrnak vagy a Fülöp-szigeteknek, Mexikónak vagy Argentínának, Iránnak vagy Törökországnak, s persze Oroszországnak, Indiának és Kínának, hogyan kellene felépíteniük politikai rendszerüket. Ha egy ország stabilan és eredményesen működik egy elnöki rendszerű féldemokráciában vagy félautokráciában, akkor kevés értelme van a demokrácia »további kiteljesedését« várnunk és esetleg követelnünk is. Helyette annak kell érvényesülnie, hogy a demokrácia és az emberi jogok bizonyos formáit és elemeit alkalmazzák ezek az országok, s ezzel is több az esélye annak, hogy uralkodó köreik legalább valamilyen mértékben tiszteletben tartják az emberi lét alapértékeit. (…) a XXI. század elején ismerjük el: a demokrácia immár nem egy mindenekfelett álló, globális minta, hanem számunkra, európai, keresztény, a nyugati civilizációhoz tartozó emberek számára a legemberibb és legerkölcsösebb lehetőség és módszer az emberek közötti együttélés megszervezésére.” (http://mandiner.hu/cikk/20160217_fricz_tamas_hibrid_politikai_rendszerek)

4 hozzászólás

#1 Laja 2018.05.06. 21:08:41

hibrid autók után hibrid politikai rendszer, ez a korszerű

#2 Kovács Alfonz 2018.05.10. 22:08:30

És ez vajon korrekt történelmi meghatározás?

#3 Béni 2018.05.11. 07:33:41

A mdoern politológiában elég nehéz konkrét és korrekt meghatározást adni. Konkrétat éppen a hibriditás miatt, korrektet pedig az elfogultság miatt!

#4 KGY 2018.05.14. 13:17:59

A politikkai korrektségről nem is beszélve!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra