e-nyelv.hu

43. Boldogul kimúlt

2018. 05. 01. 5 hozzászólás

Balatonudvari temetőjében különleges, egyedülálló szív alakú sírkövek találhatók. A temető az ország négy védett temetőinek egyike.

Homály fedi pontos eredetüket. Ezért a legendákhoz fordulunk. „Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is. …Maga faragta a sírköveket. Fölment a hegyek alá, alkalmas kőlapokat keresni. Talált is a dörgicsei határ közelében. Azután kifaragta szív alakúra. Azután rávéste a halott nevét s születésének és halálának évét. Nem is kért érte pénzt. Megelégedett szívből jövő köszönjük szóval s egy-egy csutora borral. De azért munkáját mégis megfizették.” (Eötvös Károly: Balatoni utazás – A balatoni út vége – A két temető) A másik legenda: A Dúl Veronikához vonzódik egy kőfaragó legény. Ám a lány a Balatonba vész, ezért a sírja fölé a kőfaragó legény szív alakú sírkövet készít. A harmadik ennek változata: Egy udvari halásznak volt egy igen szép lánya, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül is beevezett a vízre. A Bakony felől hirtelen jött meg a vihar és a leány nem tudott kievezni a partra a zivatar elől. A vihar felborította a csónakját és a leány Balatonba fulladt. A falu népe sajnálta a leányt, de a szeretője, egy kőműves legény különösen. A legény elhatározta, hogy szív alakú sírkövet készít kedvese sírjára. Az udvariaknak nagyon megtetszett a szív alakú sírkő és halottjaik számára ők is készítettek hasonlót. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel benépesítette az udvari temetőt… Sokak szerint csak a kőfaragásban és helyesírásban járatlan helyi kőfaragók készíthették őket, mivel néhány síron helyesírási hibák is olvashatók…


A szív alakú sírköveket sorra felbukkan egy furcsa szerkezet: boldogul kimult (sőt boldogult kimult). A 19. század elején a temetőkben gyakori felirat volt. Megtaláltuk nyomát Hajas István (Veszprém, 1733. október 23. – Veszprém, 1798. augusztus 29.) katolikus plébános egyik művében: Keresztény filósofus. Avagy az Urban, b. asszony havának 21. 1792-ben életének 68-ban boldogúl kimúlt… Palini Inkei Boldisár urnak… ditső emlékezete. Melyet halotti tisztességét gyászos szívvel illő sok főúri és közrendeknek… mélységes tisztelettel eleikbe terjesztett (Veszprém). Báthori Gábor egyik prédikációgyűjteményében is szerepel: „Megszomorodott szüléi ezen Urban boldogul kimult Keresztyén Ifjúnak” (Emléket kövekkel megrakott Temető Kert… Pesten, 1821).


Boldogul kimúlt – annyit jelenthetett: megboldogult. (Eufemisztikus kifejezés az elhalálozásra.)


 
Szöveg, képek: BG

5 hozzászólás

#1 Balogh Mária 2018.05.02. 07:10:09

Csodás ez az írás, a kép, a régi helyesírás, a nyelv – csak azt nem tudom, hogy ettől miért “boldog” Magyarország. Mi ennek az üzenete?

#2 KL 2018.05.02. 14:38:06

Én úgy tudom, a megboldogul jelentése nincs kapcsolatban a boldog, boldogság szavunkkal. Eredeti jelentése üdvözül, meghal, kimúlik, esetleg szentté válik. Így ez itt nem boldog Magyarországot sugall…

#3 Kálmán Feri 2018.05.02. 19:25:03

A megboldogul (első előfordulás: 1531) azt jelenti, hogy meghal, de a jelentés motivációja: boldoggá lesz, vagyis elnyeri az örök boldogságot. Így van kapcsolata a halálnak a boldogsággal.
De hogy miért került a Boldog Magyarország sorozatba a megboldogul, azt én sem tudom.

#4 Káli Andorné 2018.05.03. 07:05:27

Megboldogult Magyarország.
Megbolondult Magyarország

#5 Laja 2018.05.03. 22:09:48

Hát ez érdekes: boldogul kimult boldogult kimult

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra