42. Képesfa, Mária-fa

2018. 04. 23. 2 hozzászólás

Dunántúli, azon belül főleg somogyi népszokásként ismerjük: fa matuzsálemekre aggatott szentképek, Mária-képek. Ezekhez zarándokolnak az emberek, virágot visznek, imádkoznak.

Mi is az a képesfa? Általános jellemzőjük, hogy egy idős fára, vagy a fa odvába, szobrot vagy szentképet helyeztek. Ezek idővel a helyi közösségek számára fontos, jelentőséggel bíró helyekké váltak, hitéletük fontos elemévé vált. A szokás eredete vélhetőleg visszanyúlik az ősi, pogány hagyományokhoz, de átöröklődött és beépült a keresztény népi hitéletbe is, és él a mai napig. A képes fa egyesíti a vallási és a természeti értékek tiszteletét. Egy olyan világkép nyilvánul meg bennük, amelyben a természet és az ember még szoros harmóniában él. Jelentőségüket jól mutatja, hogy a legtöbb ilyen fát ma is gondozzák, gyakorlatilag mindig van körülöttük friss virág és mécses, a környezetüket rendbe tartják, illetve szükség szerint felújítják azokat.





Ezt az ősi hagyomány emlékeit szeretné feltérképezni a Dél-Balatoni Természetvédelmi Egyesület. Az idős fa matuzsálemekre helyezett szentképek, faragott alkotások különleges, ritka látványosságok túráink során. A „képes fák” léte, olyan eleme nemzeti kultúránknak, ami méltán érdemes megkülönböztetett figyelemre. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy-egy önmagában is jelentős tájképi és természeti értékkel bíró faóriást, a néphagyomány szakrális jelentőséggel is felruház.


A képesfák listája: Libickozma, Kapoly, Somogyvár, Ságvár, Lentiszombathely, Tüskevár, Isaszeg (a fa elpusztult, de emlékhelyet állítottak a helyén), Mátraháza-Recsk (képesfa), Nagymaros, Malomvölgyi patak völgye (Mária kút), Gánt, Kóspallag, Márianosztra, Telki, Budakeszi. A képesfákat a következő címen gyűjtik: kepesfak@gmail.com.


(Kép: A kapolyi képesfa, BG)

2 hozzászólás

#1 Gipsz Jakab 2018.05.16.14:29:38

famatuzsálem

#2 Gipsz Jakab 2018.05.16.14:32:14

famatuzsálemekre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra